Την περασμένη εβδομάδα απασχόλησε - ορθώς - τη δημοσιότητα η ταλαιπωρία ασθενών που περίμεναν για ώρες έξω από το κλειστό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με τον Υπουργό Υγείας να σπεύδει αυτοπροσώπως, συνοδευόμενος από κλειδαρά, για να το ανοίξει και να εξυπηρετήσει το κοινό με άλλους φαρμακοποιούς. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη από τους ασφαλισμένους και τους κέρασε καφέ. Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη, μετά το τέλος της οποίας ο υπουργός ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση των αναμονών στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους.

Στη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή με 270.000 κατοίκους, οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν 2 και 3 εβδομάδες προκειμένου να τα προμηθευτούν, όπως καταγγέλλει ο γιατρός και αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Τάσος Φούντογλου (φωτογραφία). Σε ολόκληρη την συγκεκριμένη Περιφέρεια δεν υπάρχει Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και οι συνταγές διαβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη ή και στην Αθήνα, προκειμένου να εκτελεστούν!

"Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας", λέει στο iatronet.gr ο κ. Φούντογλου, ο οποίος έχει ενημερώσει εγγράφως εδώ και 4 μήνες την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για μια αρρυθμία, που έχει αυξήσει την αναμονή για την παραλαβή των φαρμάκων από 4 - 5 μέρες σε 2 με 3 εβδομάδες, με όποιον κίνδυνο συνεπάγεται αυτή η καθυστέρηση για την υγεία των ασθενών. Η επιστολή (παρατίθεται πιο κάτω), που συνοδεύεται από αίτημα για δημιουργία φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στη Δυτική Μακεδονία, δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα, ενώ το πρόβλημα παραμένει. Όσοι δεν θέλουν - ή δεν πρέπει, λόγω της κατάστασής τους - να περιμένουν εβδομάδες, μπαίνουν στο αυτοκίνητο και διανύουν τουλάχιστον 140 χιλιόμετρα μέχρι την Θεσσαλονίκη για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Η επιστολή

Όπως αναγράφεται στην επιστολή που έστειλε τον Σεπτέμβριο ο αντιπεριφερειάρχης προς την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, λόγω απουσίας Φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στη Δυτική Μακεδονία, η διαδικασία διακίνησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στην Κοζάνη, μέχρι πρόσφατα, πραγματοποιούνταν ως εξής:

  1. Προσκόμιση της ιατρικής συνταγής από τον ασφαλισμένο στον ΕΟΠΥΥ Κοζάνης.
  2. Διαβίβαση της συνταγής στο Φαρμακείο του Ευόσμου στην Θεσσαλονίκη και εκτέλεση αυτής.
  3. Αποστολή των ΦΥΚ εντός 3 εργάσιμων ημερών στον ΕΟΠΥΥ Κοζάνης και παραλαβή τους από τον ασφαλισμένο.

Λόγω κάποιας αρρυθμίας, που αποδίδεται από στελέχη του ΕΟΠΥΥ στην επιβάρυνση του φαρμακείου του Ευόσμου, η καθυστέρηση διευρύνθηκε στις 2 και πλέον εβδομάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους και της πρόκλησης πιθανής βλάβης από την καθυστέρηση της λήψης της ενδεδειγμένης φαρμακευτικής τους αγωγής, όπως επισημαίνεται.

"Από όσα πληροφορήθηκα μιλώντας με στελέχη, ο ΕΟΠΥ του Ευόσμου που μας εξυπηρετούσε άνοιξε ώρες για εξυπηρέτηση του κοινού. Λόγω υποστελέχωσης οι υπάλληλοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους κατάλληλους χρόνους και προς το κοινό και προς εμάς", εξηγεί στο iatronet.gr ο κ. Φούντογλου.

Λόγω αυτής της αρρυθμίας, παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της καθημερινής επικοινωνίας των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ Κοζάνης με στελέχη του Φαρμακείου του Ευόσμου για κατ΄ εξαίρεση εκτέλεση συνταγών και ταχεία αποστολή φαρμάκων οδηγώντας στον κίνδυνο της κανονικοποίησης της κατ΄ εξαίρεσιν διαδικασίας, όπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας πως "συχνά παρατηρείται και το φαινόμενο ασφαλισμένοι του νομού Κοζάνης να μετακινούνται με ίδια μέσα στο Φαρμακείο του Ευόσμου για την ταχύτερη προμήθεια των φαρμάκων τους".

Στην επιστολή υπογραμμίζεται πως είναι ανεπίτρεπτο να παρατηρούνται τέτοιοι χρόνοι καθυστέρησης, "καθώς πρόκειται για ιδιαίτερες κατηγορίες ασθενών με σημαντική νοσηρότητα και ψυχολογική επιβάρυνση που επιβάλλουν εκ μέρους μας αυξημένη ευαισθησία και άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες υγείας τους (ογκολογικοί ασθενείς, ασθενείς σε αιμοκάθαρση, χρόνιοι πάσχοντες κ.α)".

Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την ίδρυση και οργάνωση Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα εξυπηρετεί και τους 4 νομούς (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα), τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα είναι αρωγός σε ό,τι ζητηθεί, προκειμένου να συμβάλλει στην ταχύτερη επίτευξη του στόχου.

"Πάρτε το αλλιώς"

Τέσσερις μήνες μετά, δεν υπήρξε καμία απάντηση στην επιστολή ή κάποια ενημέρωση, τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος ενημερώθηκε προσωπικά στο μεσοδιάστημα, με παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη σε τηλεοπτική εκπομπή στην οποία ήταν καλεσμένος.

"Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση", λέει ο κ. Φούντογλου, ο οποίος σε παρέμβασή του σε υψηλούς τόνους στα κοινωνικά δίκτυα εκπέμπει προς τους διοικούντες το μήνυμα "πάρτε το αλλιώς".

"Επειδή βλέπω λοιπόν πως κάποιοι διορισμένοι του επιτελικού κράτους έχουν σηκώσει ψηλά τον αμανέ και θεωρούν πως από τα γυάλινα γραφεία τους μπορούν να ασκούν διοίκηση και να επιλύουν προβλήματα, να τους ενημερώσω πως πρέπει να το πάρουνε αλλιώς", αναφέρει, προσθέτοντας: "Κι αν νομίζουν επίσης ορισμένοι πως στη Δυτική Μακεδονία ζουν τίποτα χαχόλοι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας που εκπροσωπούνται από τίποτα πολιτικές μπασκλασαρίες με λειψά βιογραφικά, τις οποίες δεν καταδέχονται κάποιοι να συναντήσουν και να συζητήσουνε μαζί τους, να τους ενημερώσω επίσης πως πρέπει να το πάρουνε αλλιώς".

Μέχρι την δρομολόγηση της όποιας λύσης, όπως αναφέρει, όσοι από τους ασφαλισμένους της περιοχής έχουν τη δυνατότητα δεν πηγαίνουν καθόλου στον ΕΟΠΥΥ της Κοζάνης, αλλά μετακινούνται απευθείας στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν τα φάρμακα. Οι υπόλοιποι περιμένουν 2 και 3 εβδομάδες.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκαίνια του νέου κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού του ΙΤΕ
Η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται με ακράτεια ούρων στις γυναίκες [μελέτη]
Λύκος: Νεότερο φάρμακο προστατεύει από μεγάλο μέρος της βλάβης στα όργανα [μελέτη]