Μπορούν η τηλεϊατρική και οι εφαρμογές άσκησης να βελτιώσουν την υγεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαία νόσο;
Αυτό δείχνει μια μεγάλη μελέτη με επικεφαλής το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM). Τα θετικά αποτελέσματα είναι πενιχρά και περιορισμένα. Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής, Martin Halle (επιστήμονας του Γερμανικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Παθήσεων - DZHK) βλέπει στα αποτελέσματα σαφείς ενδείξεις λανθασμένων προτεραιοτήτων στην ιατρική περίθαλψη. Η άμεση φροντίδα από επαγγελματίες υγείας παραμένει απαραίτητη.
Στη Γερμανία, πολλές ελπίδες εναποτίθενται στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης σχετικά με την εκπαίδευση που υποστηρίζεται από εφαρμογές δείχνουν, κατά την άποψη του επικεφαλής της μελέτης, ότι σε πολλές περιπτώσεις η άμεση φροντίδα από επαγγελματίες υγείας παραμένει απαραίτητη.
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που πάσχουν επίσης από στεφανιαία νόσο έχουν, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Όσοι αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους, ασκούνται περισσότερο και αλλάζουν τη διατροφή τους μπορούν αποδεδειγμένα να μειώσουν τους κινδύνους αυτούς.
Μια μελέτη σε έντεκα γερμανικές τοποθεσίες διεξήχθη για να διαπιστωθεί αν η τηλεϊατρική και οι εφαρμογές εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο φημισμένο περιοδικό "Nature Medicine".
Για τη μελέτη, 502 ασθενείς (το 84% των οποίων ήταν άνδρες) χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα ελέγχου έλαβε τη συνήθη ιατρική φροντίδα και στην αρχή της δόθηκαν τυποποιημένες διατροφικές συστάσεις και ενημερωτικό υλικό για τη σωματική δραστηριότητα.
Η δεύτερη ομάδα έλαβε επίσης ένα εξατομικευμένο, υποστηριζόμενο από εφαρμογή πρόγραμμα άθλησης για το σπίτι και επανειλημμένες εξατομικευμένες συμβουλές διατροφής. Κατά τους πρώτους έξι μήνες, οι συμμετέχοντες συνοδεύονταν από τακτικές τηλεφωνικές κλήσεις. Σε μια δεύτερη φάση, τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν τις ασκήσεις ανεξάρτητα.
Μικρή συνεργασία των συμμετεχόντων
"Μετά τους πρώτους έξι μήνες, είδαμε μια βελτίωση της τάξης των -0,13 ποσοστιαίων μονάδων στη μακροπρόθεσμη γλυκόζη αίματος στην ομάδα παρέμβασης", λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr Stephan Müller.
Αν και πρόκειται για μικρή βελτίωση, είναι στατιστικά σημαντική.
Η εκπαίδευση δεν είχε καμία επίδραση σε άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα χοληστερόλης.
Αν εξετάσουμε μόνο τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν πραγματικά την εκπαίδευση και τις διατροφικές οδηγίες, η βελτίωση είναι σχεδόν -0,3 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που είναι επίσης σημαντικό από κλινική άποψη.
Υπήρξαν επίσης στατιστικά σημαντικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, στην περιφέρεια μέσης και σε ένα από τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος, τα τριγλυκερίδια. Μετά το τέλος της δεύτερης φάσης, δεν υπήρχαν άλλα οφέλη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Από την άποψη των ερευνητών, ένας σημαντικός παράγοντας για τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν η συνεργασία των συμμετεχόντων - τεχνικά γνωστή ως προσκόλληση. Ακόμη και κατά τους πρώτους έξι μήνες, μόνο το 41% πληρούσε τα κριτήρια προσκόλλησης στις ασκήσεις κίνησης, δηλαδή συμμετείχε "επαρκώς". Μεταξύ εκείνων που δεν συμμετείχαν "επαρκώς", σχεδόν οι μισοί δεν πέτυχαν το στόχο τους σε μία μόνο εβδομάδα.
Επιπλέον, περίπου το ένα τέταρτο όλων των συμμετεχόντων δεν ξεκίνησε καν την προπόνηση. Τα τεχνολογικά εμπόδια μπορεί να ευθύνονται εν μέρει γι' αυτό. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων - με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη - δήλωσαν ότι γενικά βρίσκουν τη χρήση εφαρμογών και συσκευών "μάλλον δύσκολη".
"Μεγάλη προσπάθεια για μικρή απόδοση"
Κατά την άποψη του τελευταίου συγγραφέα της μελέτηςμ Martin Halle, καθηγητή Προληπτικής Αθλητιατρικής και Αθλητικής Καρδιολογίας στο TUM, μεγάλες μελέτες όπως αυτή είναι σημαντικές προκειμένου να μετρηθεί η πραγματική επιτυχία των προσεγγίσεων που βασίζονται σε εφαρμογές.
Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι ψηφιακές υπηρεσίες αναγνωρίζονται ως ιατρικές υπηρεσίες από τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας.
Σύμφωνα με τον Halle, η έλλειψη γιατρών στη χώρα αυτή δημιουργεί επίσης μεγάλες ελπίδες για την προαγωγή της υγείας μέσω εφαρμογών και παρόμοιων υπηρεσιών.
Πηγές:
Γερμανικό Κέντρο Καρδιαγγειακών Παθήσεων - DZHK
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδική παχυσαρκία: 7 πρωτεΐνες που συνδέονται με βλάβες στην υγεία [μελέτη]
Νέος τύπος: Διαβήτης τύπου 5 - Ποιους απειλεί
Bristol Myers Squibb: Κορυφαία εταιρεία για τις γυναίκες στην Ελλάδα στη λίστα Best Workplaces™ for Women Hellas