Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) είναι από τις πιο συχνές σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις στα παιδιά. Οι νεαροί ασθενείς που παρουσιάζουν ουρολοίμωξη χωρίς πυρετό μπορεί να λάβουν πιο σύντομα αντιβιοτικά μεταξύ 2 έως 5 ημερών. Αυτό προκύπτει από μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Acta Paediatrica".
Η συνήθης αντιβιοτική θεραπεία σε παιδιά με συμπτωματική ουρολοίμωξη διαρκεί συνήθως 6 έως 14 ημέρες, αναφέρει η ομάδα με επικεφαλής την Grace D. Mueller, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Για τη μετα-ανάλυσή τους, οι ερευνητές εξέτασαν τη βιβλιογραφία για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που περιλάμβαναν συμπτωματικούς ασθενείς < 18 ετών. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν πυρετό, δυσουρία, επιτακτική ούρηση, συχνουρία, ακράτεια και κοιλιακό ή πλευρικό πόνο.
Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν εννέα μελέτες με 1.171 παιδιά. Στα παιδιά που έλαβαν συντομότερο κύκλο αντιβιοτικών, ο κίνδυνος ουρολοίμωξης στο τέλος της θεραπείας δεν διέφερε σημαντικά από εκείνα που έλαβαν τον κανονικό κύκλο.
Η διαφορά κινδύνου ήταν 2,2%. Ωστόσο, ο κίνδυνος βακτηριουρίας στο τέλος της θεραπείας ήταν ελαφρώς υψηλότερος με τη συντομότερη σειρά αντιβιοτικών, με διαφορά κινδύνου 8,7%.
Ωστόσο, η διαφορά ήταν κάτω από το όριο του 10% - δηλαδή ένας "αριθμός που απαιτείται για τη θεραπεία" 10 - που πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι είναι κλινικά σημαντικός, σύμφωνα με τους συγγραφείς.
Επιπλέον, η κλινική σημασία της βακτηριουρίας που προσδιορίζεται σε δείγματα ούρων που συλλέγονται για ερευνητικούς σκοπούς είναι ασαφής. Ο κίνδυνος ουρολοίμωξης και βακτηριουρίας 25 - 60 ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων.
Δύο μελέτες περιελάμβαναν παιδιά που παρουσίαζαν πυρετό. Ο κίνδυνος σε αυτή την ομάδα δεν διέφερε επίσης μεταξύ των δύο διαρκειών θεραπείας (διαφορά κινδύνου: 0,4%). Ωστόσο, η υποομάδα ήταν σχετικά μικρή, 392 παιδιά, τονίζουν οι ερευνητές. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των δύο μελετών ήταν ετερογενή.
Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν διαφορές, π.χ. στα ποσοστά διάρροιας κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή στην αντοχή στα αντιμικροβιακά ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά αναφέρθηκαν μόνο σε μία μελέτη.
Σε παιδιά με ουρολοίμωξη χωρίς πυρετό κατά την παρουσίαση στην ίδια χρονική περίοδο, η θεραπεία με μικρότερες σειρές αντιβιοτικών φαίνεται να είναι αποδεκτή, καταλήγουν οι συγγραφείς.
Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού συστηθεί συντομότερη διάρκεια θεραπείας για παιδιά με πυρετό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νευρικά κύτταρα: Πώς ορίζουν την πείνα και τη δίψα
Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει το SiderAL® ως το μόνο από του στόματος συμπλήρωμα σιδήρου για τη θεραπεία της αναιμίας σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη
Συνάντηση Ειρήνης Αγαπηδάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο