Πραγματοποιείται σήμερα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το συνέδριο της ΚΕΤΕΚΝΥ με τίτλο ‘’Τα DRG ως σταθερότυπος δημιουργίας και εξέλιξης’’
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Α.Γεωργιάδης, στην ομιλία του, συνεχάρη τον κ. Π. Μεσσαρόπουλο MD, MSc, Phd(c), Πρόεδρο Δ.Σ. ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. και την ομάδα του για τη σημαντική, υψηλού επιπέδου εργασία τους.
Δήλωσε ότι η εργασία με τα DRG είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, των τελευταίων πολλών ετών. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε ο ίδιος στην προηγούμενη θητεία του, την είχε νομοθετήσει, είχε φτιάξει τον μηχανισμό ο διάδοχός του κ. Μ. Βορίδης, και πέρσι που έφτασε εκ νέου στο υπουργείο ο κ. Γεωργιάδης είχε ξεκινήσει ηδη η πιλοτική του εφαρμογή. Σήμερα, δήλωσε, είμαστε στη φάση υλοποίησης του έργου στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, παρακολουθεί την εφαρμογή του, η οποία είναι σύνθετη, και πιστεύει μέχρι τέλος του χρόνου ‘’να είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε και στην ιδιωτική υγεία και να έχουμε καθολική εφαρμογή του συστήματος το 2026’’.
Το DRG ήρθε να αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο αποζημίωσης- η οποία έρχεται ως εργαλείο για να κατευθύνει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση- αλλά πρόκειται για άλλο τρόπο να εξασφαλιστεί η υψηλότερη ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Ο ασθενής θα θεραπεύεται καλύτερα, με μικρότερο κόστος και με μικρότερες παράπλευρες συνέπειες στη συνολική του υγεία. Αν το σύστημα λειτουργήσει στο 100% θα σωθούν χιλιάδες ζωές.
Το DRG αναπροσαρμόζει το σύστημα στα νέα δεδομένα διαρκώς.
Η πολιτική ηγεσία δεν επιθυμεί τα DRG να είναι όχημα για να κλείσουν ή να υπολειτουργούν νοσοκομεία. Ο βασικός στόχος είναι να φτάσουμε σε υψηλότερο επίπεδο παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών με παρακολούθηση δεικτών ποιότητας, προόδου και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί ότι νοσοκομεία που δεν έχουν μεγάλη κίνηση αλλά που το υπουργείο θέλει να τα κρατήσει θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.
Με τα DRG σε επίπεδο κλινικής, η διοίκηση καταλαβαίνει τι δουλεύει και τι όχι στην πραγματικότητα. Είναι ένας αντικειμενικός δείκτης.
Η μεταρρύθμιση αυτή, στο μέλλον θα δώσει την ευκαιρία στο σύστημα να έχει πολύ καλύτερη απόδοση, για το καλό των ασθενών.
Σήμερα βρισκόμαστε σε φάση υλοποίησης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Η υλοποίηση παρακολουθείται και ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να είναι έτοιμο για την εισαγωγή του και στις ιδιωτικές κλινικές.
Είναι ένα πολύ σύνθετο έργο, διαρκώς μεταβαλλόμενο καθώς υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις στην ιατρική.
Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο όραμα όσον αφορά την οικονομική πολιτική των νοσοκομείων και στις προσπάθειες να αφήσουμε πίσω την πεπατημένη που υπήρχε τα τελευταία 40 χρόνια, τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, που δεν πίστευε κανείς ότι μπορεί να αλλάξει. Οτι μπορούμε να αρχίσουμε να ‘’μαζεύουμε’’ τα οικονομικά του συστήματος για να γίνεται καλύτερη διαχείριση και να γίνει το πρώτο βήμα για να υπάρξει νοικοκύρεμα και να μπορούν να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ των νοσοκομείων και παρακολούθηση.
Το πρώτο που πέτυχαν οι διοικήσεις και το υπουργείο ήταν τον Δεκέμβριο 2023 όταν έγινε η προσπάθεια και για πρώτη φορά να βγουν οι προϋπολογισμοί. Για πρώτη φόρα δόθηκε το σήμα στο σύστημα ότι θα υπάρξει αλλαγή έναντι των προηγούμενων χρόνων. Η χρονιά έκλεισε χωρίς κανένα νοσοκομείο να έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση και το παραγόμενο έργο των νοσοκομείων αυξήθηκε κατά 10% στις επεμβάσεις και κατά 2,5-3% για τις νοσηλείες. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική νίκη που πέτυχαν τα νοσοκομεία, οι διοικήσεις, δηλωσε ο κ. Θεμοστοκλέους.
Ο τρόπος παρακολούθησης της διοίκησης από το υπουργείο ήταν διαφορετικός από τις προηγούμενες χρονιές και απέδωσε τα αποτελέσματα, σημείωσε.
Το σύστημα των DRG συζητιέται στη χώρα εδώ και 14 χρόνια. Η μεγάλη διαφορά που υπάρχει, είναι ότι οι ιδέες γίνονται πράξη και τα DRG ξεκινούν στα ελληνικά νοσοκομεία. Από τον Φεβρουάριο 2024 άρχισε να φεύγει η χρηματοδότηση από το υπουργείο υγείας, έστω με τρόπο ελεγχόμενο, και να περνά σε αυτούς που πρέπει να είναι η ροη της χρηματοδότησης, σημείωσε ο Υφυπουργός.
Το όραμα είναι τα νοσοκομεία να μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτόνομες μονάδες που θα αντλούν τη χρηματοδότησή τους από αυτό που παράγουν και αυτό που παράγουν να μπορεί να συγκριθεί με άλλα νοσοκομεία, να μπορεί να μετρηθεί και να μπορούν να αναπτυχθούν με βάση το τι παράγουν-κάτι που αναμένεται να χρειαστεί χρόνο.
Αυτή τη στιγμή το 81% των νοσοκομείων- και ειδικά τα μεγάλα- έχουν ευθυγραμμιστεί και κάνουν υποβολές με βάση τα DRG.
Για πρώτη φορά το ΕΣΥ περνά σε αυτή την πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση.
Αναφερόμενος στα οφέλη στον ασθενή ο κ. Θεμιστοκλέους είπε οτι από τα σημαντικότερα πράγματα είναι οτι τα DRG θα φέρουν την ανάγκη να συμπληρωθεί ο ιατρικός φάκελος και να μετράται η ποιότητα π.χ σε πόσες μέρες παίρνει κάποιος εξιτήριο μετά από εγχείρηση σε ένα νοσοκομείο έναντι του άλλου- επομένως καταγραφή της ποιότητας και ότι ο πολίτης την ώρα του ιατρικού του προβλήματος λαμβάνει μια υπηρεσία με τα υψηλότερε πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.
Ο Δρ. Χρυσόστομος Γούναρης έλαβε Τιμητική Πλακέτα για την προσφορά του στο Ελληνικό Σύστημα DRG.
Ο εμπνευστής των DRG στην Eλλάδα έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν της ιδέας των DRG στη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα DRG είναι μια προσπάθεια που η ακαδημαϊκή κοινότητα του χώρου της διοίκησης των συστημάτων υγείας προσπαθούσε να εισαγάγει στη συζήτηση της πολιτικής υγείας χρόνια.
Η ομάδα σχεδιασμού πολιτικής υγείας το 1992, είχε κάνει την πρώτη μελέτη στην οποία συνέβαλε ως ερευνητής ομάδας σχεδιασμού ο Δρ. Χρυσόστομος Γούναρης.
Το βασικό στοιχείο του συστήματος, είπε, είναι η τεκμηρίωση -βασικό εργαλείο για το evidence-based management. Η καινοτομία που έφεραν τα DRG ήταν ότι αποτυπώθηκε για πρώτη φορά το παραγόμενο έργο του νοσοκομείου, δηλαδή ο έλεγχος της απόδοσης και η σύγκριση των πόρων με το παραγόμενο έργο.
Κατέληξε λέγοντας, ότι είναι ευθύνη των διοικητών να προχωρήσουν αυτό το σύστημα, γιατί είναι ο πυρήνας, και πως είναι υπεύθυνοι για την πρόοδο και εφαρμογή του.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νευρικά κύτταρα: Πώς ορίζουν την πείνα και τη δίψα
Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει το SiderAL® ως το μόνο από του στόματος συμπλήρωμα σιδήρου για τη θεραπεία της αναιμίας σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη
Συνάντηση Ειρήνης Αγαπηδάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο