Η ανάγκη είναι αυτή που προσδιορίζει τη χορήγηση αδειών φαρμακείου στην Αυστρία.

Αυτό επισημαίνει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα, η οποία όρισε πως καλώς υπάρχει το πληθυσμιακό κριτήριο των 5.500 κατοίκων ανά φαρμακείο, και μάλιστα για κατοίκους που ζουν σε περίμετρο 4 χλμ από το φαρμακείο αυτό.

Μάλιστα η Αυστριακή κυβέρνηση δεν επιτρέπει την ίδρυση νέου φαρμακείου, αν η νέα εγκατάσταση μειώνει τον πληθυσμό που καλύπτει κάποιο άλλο φαρμακείο που προϋπάρχει, επειδή η ανάγκη θεωρείται πως είναι ήδη καλυμμένη.

Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημειώνει πως παρότι όντως αντιβαίνει στην ελευθερία εγκαταστάσεως και στην επιχειρηματική ελευθερία, εντούτοις δεν αποκλείει από το εθνικό δίκαιο να επιβάλλει την αναγνώριση δικαιωμάτων υπέρ ημεδαπών.

Τελικά, το μόνο που ζητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι οι περιορισμοί που τίθενται, να στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, γνωστά εκ των προτέρων. Και ο λόγος είναι για να είναι δυνατός ο έλεγχος της άσκησης της εξουσίας...

Επιστρέφοντας στα δικά μας τώρα, πόσο είναι το πληθυσμιακό κριτήριο μετά την κατά Τρόικα ‘απελευθέρωση’ του επαγγέλματος του φαρμακοποιού; Από 1 προς 1.500 κατοίκους, έγινε 1 φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση θανάτων κατά 2,8% το επτάμηνο στην Ελλάδα
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του InnoHealth Forum 2024
Αγαπηδάκη: Τις επόμενες ημέρες η ΚΥΑ για δωρεάν έλεγχο γονιμότητας στις γυναίκες