Η μέση τιμή των ακριβών φαρμάκων, αυτών που περιλαμβάνονται στη λίστα του ν.3816 για τις σοβαρές παθήσεις έφτανε το 2010 στα 184,67 ευρώ, όταν τα φάρμακα αυτά διακινούνταν μέσω φαρμακείων, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους των φαρμακοποιών ως ποσοστό επί της χονδρικής τιμής τους. Και με τα δεδομένα αυτά, η δαπάνη τους, υπολογιζόταν στα 427 εκ. ευρώ, ετησίως.

Για τη μείωση της δαπάνης, «την πλήρωσαν» οι φαρμακοποιοί και το ποσοστό κέρδους τους, με αποτέλεσμα να διατίθενται τελικά τα φάρμακα αυτά, από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία μόνο. Έτσι, ανακαλύφθηκε ένα κλιμακωτό ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς, με στόχο να επιστρέψουν τα συγκεκριμένα φάρμακα στα φαρμακεία.

Οι μετρήσεις για τη χρονιά που μόλις έκλεισε, ανεβάζουν τη μέση τιμή ανά σκεύασμα στα 232,4 ευρώ και τη δαπάνη του 2014 για τα συγκεκριμένα φάρμακα, στα 826 εκ. ευρώ.

Καθώς λοιπόν η δαπάνη για τα φάρμακα αυτά σχεδόν διπλασιάστηκε (αυξήθηκε κατά 93%), αλλά και τα φάρμακα αυτά είναι ακριβότερα κατά μέσο όρο πάνω από 25%, είναι σαφές πλέον γιατί οι νέες θεραπείες για να εγκριθούν χρειάζονται δύο και τρία χρόνια...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το άσθμα συνδέεται με αποβολές και προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες [μελέτη]
Άδ. Γεωργιάδης για το αιμοδυναμικό τμήμα Λέσβου: Στην κριτική απαντάμε με έργα
Κλειστά τα φαρμακεία στην Αττική στις 14 Σεπτεμβρίου