Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, εκτός από τις πολιτικές συζητήσεις και τη "μοιρασιά" των Ελλήνων στο "ναι" ή το "όχι", είχε και σαφείς επιπτώσεις στην αγορά φαρμάκου.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας μελετών IMS η κατανάλωση στα φαρμακεία, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, αυξήθηκε σε όγκο (τεμάχια) κατά 41% περίπου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, στο δείγμα φαρμακείων βάσει των οποίων η IMS εκπονεί τις μελέτες της.

Σύμφωνα με την ΕΤΕΣΤΑ, η κατανάλωση από τις αρχές Ιουνίου ως την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, αυξήθηκε κατά 35% συνολικά, και την τελευταία εβδομάδα κατά 30%, με κυριότερη "προτίμηση" των ασθενών σε ορμονικά, νευρολογικά και καρδιολογικά σκευάσματα, για τα οποία η αύξηση έφτασε μέχρι και 120%, συνδυαστικά μέσω συνταγών ΕΟΠΥΥ και αγορά τοις μετρητοίς.

Παράγοντες όμως της αγοράς, βάσει στοιχείων ΕΟΦ, ανακάλυψαν ότι την ίδια αυτή εβδομάδα, οι παράλληλες εξαγωγές έφτασαν περίπου το 1 εκ. τεμάχια, και μάλιστα από αυτά, οι 764.000 τεμάχια, "έφυγαν" από τη χώρα, την Παρασκευή, τελευταία εργάσιμη πριν το δημοψήφισμα...

Όσο για την ΗΔΙΚΑ, η οποία ελέγχει το σύνολο των συνταγών που εκτελούνται, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, έδωσε αύξηση για την εβδομάδα εκείνη, μόλις 7%...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Ανθυγιεινή  διατροφή του πατέρα συνδέεται με καρδιοπάθεια στην κόρη του [μελέτη]
Γιόγκα και διατάσεις κατά της ακράτειας στις γυναίκες [μελέτη]