Κάποιες βιομηχανίες από τον χώρο του φαρμάκου αλλά και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ψάχνονται για το ποιες τελικώς δικαστικές οδούς μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους σε περίπτωση αντίθεσής τους με κυβερνητικές-υπουργικές αποφάσεις... Νομικοί δεν είμαστε και άρα αναζητήσαμε λύσεις σε δικηγόρους.

Καταρχήν, η φήμη που κυκλοφόρησε ευρέως το τελευταίο διάστημα περί μη εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας 89/105 και άρα παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν ευσταθεί. Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά τη διαφάνεια των µέτρων που ρυθµίζουν τον καθορισµό των τιµών των φαρµάκων για ανθρώπινη χρήση και την κάλυψη του κόστους τους στα πλαίσια των εθνικών ασφαλιστικών συστηµάτων υγείας.

Δικηγόρος, μας επεσήμανε ότι από τη στιγμή που μιλάμε για οδηγία δεν υπάρχει υποχρέωση ενσωμάτωσης στην Εθνική νομοθεσία. Υποχρέωση υπάρχει μόνο στην περίπτωση Κοινοτικού Κανονισμού.

Όσον αφορά την προαναφερθείσα οδηγία, την ίδια χρονιά (1989) η Ελληνική Κυβέρνηση ενσωμάτωσε με Αγορανομική Διάταξη κάποια άρθρα της, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη καταργήθηκε πριν από μερικά χρόνια με άλλη διάταξη (μετά το 2008).

Επί της ουσίας, η μόνη οδός προσφυγής είναι το συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο μπορεί κάποιος να αιτηθεί ακύρωση διοικητικής πράξης. Μία διαδικασία που ομολογουμένως είναι χρονοβόρα (πολυετής) και εις βάρος της επιχειρηματικότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι: Η φωνή αγωνίας δύο μητέρων
Πίκρα και θυμός για το ταίρι μας: Είναι φυσιολογικό;
Το μπρόκολο "νικάει" τα παντζάρια στη μάχη για έλεγχο της αρτηριακής πίεσης [μελέτη]