Γράφει ο Παναγιώτης Κατερινάκης, γυμναστής
Το άγχος αποτελεί, δυστυχώς, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας και δημιουργείται από πολλούς παράγοντες όπως δουλειά, σχέσεις ακόμη και από τη σωματική ή φυσική μας κατάσταση. Είναι ένα πρόβλημα που όλοι όμως προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε.
Όσο αφορά στην άσκηση και την προπόνηση οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Σε κάποιες περιπτώσεις η ίδια η άσκηση είναι ένα αγχωτικό γεγονός. Ανάλογα με τη συναισθηματική ή σωματική μας κατάσταση μια προπόνηση – και ιδιαίτερα η καρδιοαγγειακή ή μια μέτρια έντασης προπόνηση με βάρη – μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το άγχος.
Οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή προπόνησης έχει μεγαλύτερη ένταση, μπορεί να αυξήσει την επίδραση του άγχους και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση προβλημάτων. Για κάθε ασκούμενο η ανακάλυψη μέσων αντιμετώπισης του άγχους είναι εξίσου σημαντική όσο και η γνώση της προπόνησης, της σωστής διατροφής και των περιόδων ξεκούρασης.
Η μη ύπαρξη αυτών των μέσων μπορεί γρήγορα να γίνει πρόξενος απώλειας του στόχου που θέσατε όταν σχεδιάσατε το πρόγραμμα προπόνησής σας.
Αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κατηγοριοποιηθεί το άγχος, συνήθως εμφανίζονται δύο πολύ συνηθισμένες μορφές. Η πρώτη μορφή είναι το 'καλό' άγχος που θεωρείται θετικό και είναι βραχείας διάρκειας. Η αναμονή που υπάρχει πριν από μια προπόνηση μπορεί να βοηθήσει, ώστε να συντονιστεί ο εγκέφαλος και να δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ νου και νευρομυϊκού συστήματος ώστε να γίνει μια επιτυχημένη προπόνηση.
Η δεύτερη μορφή άγχους και η πιο βλαβερή ονομάζεται υπερένταση. Παρουσιάζεται όταν υπάρχει πίεση συνεχώς πάνω από τα συνηθισμένα όρια είτε λόγο υπερβολικής δουλειάς ή μεγάλου φόρτου σε διάφορα θέματα. Η υπερένταση αυξάνεται όταν έχει ήδη καταβληθεί υπερπροσπάθεια για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οφείλεται στην έλλειψη περιόδων ξεκούρασης και σωστής διατροφικής υποστήριξης.
Τέλος, η υπερένταση μπορεί να μεγιστοποιηθεί και από άλλους παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου, οι κακές συνθήκες εργασίας, οι προβληματικές προσωπικές σχέσεις με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο οργανισμός.
Για να μειωθεί η επίδραση του άγχους στην προπόνησή σας, σας προτείνουμε κάποιες λύσεις:
- Σωστή αναπνοή κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των ασκήσεων. Οι σωστές αναπνοές οξυγονώνουν σώμα και εγκέφαλο και βελτιώνεται η συγκέντρωση.
- Καλή και σωστή προθέρμανση πριν από την προπόνησή σας είναι ιδιαίτερης σημασίας. Αυξάνεται η πυρηνική θερμοκρασία του σώματος και μειώνεται η επίδραση του άγχους προπόνησης.
- Επίσης, οι σωστές διατάσεις και η καρδιοαγγειακή προπόνηση βοηθά σώμα και νου ώστε να αντιμετωπιστεί το άγχος που δημιουργείται από την προπόνηση με βάρη.
- Απαραίτητο είναι ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα προπόνησης που θα εξαρτάται από τους στόχους σας και θα περιλαμβάνει όλες τις αρχές προπόνησης, σωστούς χρόνους ξεκούρασης και θα υποστηρίζεται από μια σωστή διατροφή. Σχεδιάστε την προπόνησή σας ανάλογα με την ένταση και τις συνθήκες που επικρατούν στην υπόλοιπη ζωή σας και μάθετε να τις αντιμετωπίζετε κατάλληλα.
- Προγραμματίστε να ξεκουραστείτε μετά από έντονες περιόδους προπόνησης χωρίς να αισθάνεστε ενοχές ότι βγήκατε από το πρόγραμμά σας, αφού μπορείτε να προσθέσετε κάποιες χαλαρές δραστηριότητες όπως περπάτημα, διατάσεις, jogging.
Αυτό που είναι προφανές είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζετε την άσκηση και την προπόνηση σφαιρικά. Η ψυχολογική σας κατάσταση είναι εξίσου σημαντική με το σωστό σχεδιασμό της προπόνησης και του διατροφικού σας προγράμματος, καθώς και με την αναγκαία ξεκούραση.
Η επίτευξη των στόχων σας θα γίνει πιο εύκολη αν φροντίσετε με προσοχή το σύνολο των σωματικών και ψυχολογικών σας παραγόντων.
Πηγές:
www.nutrimed.gr
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών
Ο θόρυβος των αεροπλάνων μπορεί να βλάψει την καρδιά [μελέτη]
Αντιμετώπιση των τσιμπουριών και των νοσημάτων που μεταδίδουν υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής