Η επαναλαμβανόμενη καθημερινά στάση του σώματος, για πολλές ώρες την ημέρα και για πολλά χρόνια δημιουργεί διάφορες προσαρμογές στους μύες και τον σκελετό καθώς και στα άλλα λειτουργικά συστήματα του οργανισμού μας.
Αυτές οι προσαρμογές είναι αιτία για σοβαρά προβλήματα υγείας και μείωση της ποιότητας ζωής. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα δεν τα βλέπουμε άμεσα αλλά πολύ αργότερα, με όλες τις συνέπειες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ατόμων που έχουν προβλήματα με τη μέση τους και γενικά με την σπονδυλική τους στήλη. Η καθιστική ζωή εκφυλίζει τις φυσικές ικανότητες και τις ιδιότητες, και μειώνει τη ζωτικότητα του οργανισμού.
TΟ ΜΟΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ, Η ΑΣΚΗΣΗ, Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ!
Είναι γνωστό ότι η σύγχρονη ιατρική συνιστά και προτρέπει τη φυσική άσκηση σε πολλές περιπτώσεις ασθενών ως ένα αποτελεσματικό μέσο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης Μετά από συστηματικές πειραματικές μελέτες παρατηρήθηκε ότι η σωματική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ορειβασία, χιονοδρομία, ποδηλασία, κλπ) οδηγεί σ΄ένα βιολογικό ξανάνιωμα 10-15 χρόνια. (K. Cooper).
Νέες τάσεις και προτάσεις
O περιορισμός των ασθενειών, η βελτίωση των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού, η μείωση των εργατικών ατυχημάτων, η ελαχιστοποίηση των δαπανών για τη νοσηλεία, τη θεραπεία και την αποκατάσταση, η ελάττωση των απουσιών από την εργασία είναι κάποιες κατευθύνσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της δημιουργικότητας και της ποιότητας που θα πρέπει να απασχολούν τους έξυπνους και διορατικούς managers.
Πολλές είναι οι επιχειρήσεις, που συνειδητοποίησαν από νωρίς το ρόλο που παίζει η φυσική σωματική άσκηση στην υγεία του εργατικού δυναμικού τους, συνεπώς και στα κέρδη της επιχείρησης. Κέρδη που προέρχονται από την αύξηση της παραγωγικότητας, από τη μείωση των εξόδων νοσηλείας και ασφάλειας, από τον ζήλο των εργαζομένων για προσφορά και απόδοση και η μείωση των χαμένων εργατωρών.
Ένα παράδειγμα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors. Μετά την εφαρμογή ενός προγράμματος άσκησης και υγείας για ένα έτος, σε 130 εργασιακούς χώρους παρουσίασε σημαντική μείωση στα ατυχήματα και στις ασθένειες, ενώ εμφάνισε θετική επίδραση στην απόδοση των εργαζομένων. Επίσης η εταιρεία υπολόγισε ότι τα κέρδη της απ΄αυτήν την επένδυση ήταν τριπλάσια από το κόστος του προγράμματος, (O’Donnel M. R. & Ainsworth, T. 1984. Health promotion in the workplace, John Wiley: New York).
Το σίγουρο είναι ότι:
- Ο γυμνασμένος άνθρωπος αντέχει στην κούραση...
- Ο γυμνασμένος άνθρωπος αντιμετωπίζει το στρές πιο αποτελεσματικά...
- Ο γυμνασμένος άνθρωπος παράγει μεγαλύτερο έργο... χαρακτηρίζεται για την υψηλή αντοχή του
- Ο γυμνασμένος άνθρωπος χαρακτηρίζεται για την απουσία νευρικής έντασης και την καλή πνευματική του υγεία...
Σήμερα, απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας, με θέμα τη σωματική άσκηση και την υγεία των Ελλήνων. Η έρευνα μάς έδειξε ότι μόνον ένας στους ... είκοσι Έλληνες γυμνάζεται συστηματικά, δυστυχώς.
Το κόστος είναι ελάχιστο συγκρινόμενο με τα αποτελέσματα. Άρα τα οικονομικά κίνητρα υπάρχουν, εσείς σαν διορατικοί επιχειρηματίες αποφασίστε να εφαρμόσετε προγράμματα υγείας προς τους εργαζομένους σας για να κερδίσετε εσείς και αυτοί.
Εσείς πολίτες της χώρας αυτής περπατείστε, κάντε γυμναστική, αγοράστε ένα ποδήλατο και πηγαίνετε σ΄ένα πάρκο, πηγαίνετε άφοβα σ΄ένα γυμναστήριο, δεν φτιάχνουν μόνο τεράστια σώματα φτιάχνουν και υγεία, ρωτήστε τους ειδικούς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός