Η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις παγκοσμίως. Βασικός λόγος του φαινομένου είναι το σύγχρονο περιβάλλον (μείωση φυσικής δραστηριότητας, αύξηση μερίδων, ενεργειακά πυκνά τρόφιμα κ.α.), το οποίο ευνοεί την παχυσαρκία.

Στο παρόν άρθρο θα παρουσιαστούν οι παγίδες, οι οποίες δεν σας αφήνουν να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παγίδα # 1: Υποεκτίμηση των θερμίδων που καταναλώνονται

«Οι περισσότεροι άνθρωποι υποεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν μες στην ημέρα. Σημειώνοντας ό,τι τρώτε, συμπεριλαμβανομένων των ποτών, ‘τσιμπολογημάτων’ μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα και να συνειδητοποιήσετε τον όγκο τροφής που καταναλώνετε.

Ότι δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο περιέχουν 300 περίπου θερμίδες (όσο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια) και μια μερίδα τηγανητές πατάτες 700 θερμίδες, το ξέρατε; Σκεφτείτε ότι οι ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου με καθιστική ζωή κυμαίνονται μεταξύ 1.500-2.000 θερμίδων και θα καταλάβετε πόσο εύκολο είναι να υπερβείτε τα (ενεργειακά) όρια σας!

Μη ξεχνάτε επίσης τις υγρές θερμίδες. Αν πίνετε τυποποιημένο χυμό με το πρωινό, αθλητικό ποτό στο γυμναστήριο, αναψυκτικό στο γεύμα, ένα ποτήρι κρασί στο δείπνο, καφέ και ice tea, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε γιατί το άθροισμα των παραπάνω μπορεί να ξεπεράσει τις 1.000! Αντικαταστήστε αυτά τα υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά με νερό, άπαχο γάλα και τσάι χωρίς ζάχαρη.

Να θυμάστε ότι τα υγρά γενικά δεν ικανοποιούν την πείνα και συνήθως περιέχουν μόνο κενές θερμίδες.

Παγίδα # 2 Παράλειψη γευμάτων

Πολλά άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος θεωρούν καλή λύση να παρακάμπτουν γεύματα και αυτό είναι λάθος. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παραλείπουν γεύματα και κυρίως το πρωινό ζυγίζουν περισσότερο από εκείνα που καταναλώνουν τρία γεύματα την ημέρα.

Η παράλειψη αυτή συνήθως προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού, αύξηση της πρόσληψης, είτε με την μορφή τσιμπολογήματος, είτε με κάποιο μεγάλο γεύμα στο τέλος της ημέρας. Μην παραλείπετε γεύματα και στοχεύετε σε τρία (ή περισσότερα) γεύματα την ημέρα.

Παγίδα # 3: Εξοικείωση με υπερβολικό μέγεθος των μερίδων

H μακαρονάδα που σας φέρνουν στο ιταλικό εστιατόριο, δεν σημαίνει ότι είναι και η ενδεικνυόμενη για εσάς μερίδα. Το εστιατόριο έχει σκοπό να σας κρατήσει πελάτη και αδιαφορεί για την υγεία σας. Σε περίπτωση δε γυναικών, μια μερίδα εστιατορίου μπορεί να είναι και τριπλάσια από την κανονική! Το ίδιο ισχύει και για το σερβίρισμα στο σπίτι σας.

Ξεχάστε τις παλιές (κατοχικού συνδρόμου) μερίδες που σας σέρβιραν οι γονείς σας και μη φτιάχνετε μικρά βουνά στα πιάτα σας. Να θυμάστε ότι το στομάχι σας, όπως η καρδιά σας, έχει το μέγεθος της γροθιάς σας!

Παγίδα # 4: Υπερεκτίμηση των θερμίδων που ‘καίγονται’

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητο συστατικό, τόσο για υγεία και ευεξία, όσο και για απώλεια και συντήρηση βάρους. Θέλει προσοχή όμως, γιατί το γεγονός ότι ασκείστε, δεν δίνει και το ελεύθερο για απεριόριστη λήψη τροφής.

Σκεφτείτε ότι για 30 λεπτά χαλαρό τρέξιμο, δεν θα δαπανήσετε περισσότερες από 200 θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση είναι άδικος κόπος, αλλά ότι απαιτείται παράλληλα με τη φυσική δραστηριότητα και διατροφική πειθαρχία!

Παγίδα # 5: Μην κατηγορείτε τα γονίδιά σας

Πολλοί άνθρωποι σταματούν να προσπαθούν νομίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, λόγω των γονιδίων τους. Ακριβώς όπως μπορείτε να έχετε το χρώμα των μαλλιών της μητέρας σας, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχετε επίσης τον τύπο του σώματος ενός γονέα σας.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνετε τίποτα. Η θεωρία της κληρονομικότητας του βάρους (set point theory) ορίζει ένα εύρος κιλών και όχι έναν απόλυτο αριθμό, συνεπώς αν ισχύει αυτή η θεωρία, το δικό σας θα ήταν πχ 80 +/-10%.

Εσείς, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να βρίσκεστε στο κατώτατο όριο αυτού του εύρους. Είναι τελείως διαφορετικό να είστε κοντά στα 70 κιλά απ’ ότι να είστε κοντά στα 90. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος παραίτησης της προσπάθειας.

Παγίδα # 6: Δεν ακούτε τα σήματα του σώματος

Η κατανάλωση τροφής είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπου, που συμβάλλει άμεσα στην επιβίωση και παράγει, από την πρώτη κιόλας βρεφική ηλικία, μια ισχυρή εξαρτημένη αντίδραση, που συνδέει άμεσα την τροφή με την αίσθηση ασφάλειας, ευδαιμονίας κι ελέγχου.

Όμως, ένας βασικός παράγοντας, που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει την κατανάλωση τροφής είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 70% των ανθρώπων, όταν αγχώνονται, καταφεύγουν στο ψυγείο καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα τροφών απ’ ό, τι έχει πραγματικά το σώμα τους ανάγκη.

Το φαγητό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως τρόπος επιβράβευσης, ασφάλειας, ούτε τρόπος για να ‘σκοτώνετε’ τον ελεύθερο χρόνο σας.

Διατηρήστε σταθερές υγιεινοδιαιτητικές συνήθειες και προσπαθήστε να κάνετε μόνιμες θετικές αλλαγές σε θέματα διατροφής και άσκησης, αφού όταν επανέλθουν οι ‘κακές’ συνήθειες, επανέρχονται και τα κιλά!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια