Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι ορισμένες διατροφές μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά όλα τα στοιχεία που έχουμε βασίζονται σε βιώματα συγκεκριμένων ασθενών. Δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να μπορούν να στηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Συνεπώς, οι διατροφικές οδηγίες για τους ασθενείς με αυτή τη χρόνια πάθηση είναι κάπως γενικές· πρέπει να ακολουθούν μία γενικότερα υγιεινή διατροφή, με χαμηλά λιπαρά (ειδικά κορεσμένα) και πολλές φυτικές ίνες.
Αυτές οι διατροφικές συμβουλές δεν έχουν τόσο να κάνουν με την ίδια την πάθηση, όσο με την αποφυγή επιπλοκών που θα κάνουν τη ζωή των ασθενών ακόμα πιο δύσκολη. Όσο πιο υγιεινή και ισορροπημένη είναι η διατροφή, τόσο καλύτερη είναι η ρύθμιση του βάρους και η γενικότερη κατάσταση της υγείας. Υπάρχουν, όμως, μερικές συμβουλές που οι διαιτολόγοι έχουν για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Ας δούμε ποιες είναι αυτές…
Τα (καλά) λιπαρά
Πρέπει να ελαττώσετε τις ποσότητες λιπαρών που καταναλώνετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή σας τα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο αβοκάντο και στο ελαιόλαδο. Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά είναι απαγορευτικά, συνεπώς πρέπει να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, και να επιλέγετε φυσικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως και ψάρι, κοτόπουλο και λιναρόσπορο.
Περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες μας χορταίνουν, χωρίς πολλές θερμίδες. Μια διατροφή πλούσια σε αυτές μας βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος μας στα επιθυμητά επίπεδα. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών με πολλές φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με αρκετά υγρά βελτιώνει τη δράση του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Γεμίστε τη διατροφή σας με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη και η κινόα.
Πίνετε πολύ νερό
Πρέπει να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να είστε πάντα επαρκώς ενυδατωμένοι. Η αφυδάτωση, ακόμα και σε πολύ μικρό βαθμό, έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις για τον οργανισμό μας, ρίχνει κατακόρυφα τα επίπεδα της ενέργειάς μας και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Το νερό είναι πρακτικά το μόνο υγρό που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη, αλλά μπορείτε να πιείτε και γάλα 0% ή 2%, ή γάλα σόγιας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε το αλκοόλ. Αν παρατηρήσετε ότι η καφεΐνη δεν σας βοηθά, τότε περιορίστε την.
Περιορίστε το αλάτι
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τον οργανισμό μας. Σε έρευνες, έχει φανεί ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που καταναλώνουν περισσότερο αλάτι αντιμετωπίζουν περισσότερες εξάρσεις των συμπτωμάτων τους. Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε το αλάτι; Περιορίστε τα επεξεργασμένα φαγητά, καθώς αυτά είναι που έχουν και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα!
Περιορίστε τη ζάχαρη
Αν καταφέρετε να περιορίσετε αρκετά την επιπλέον ζάχαρη στο φαγητό σας, θα μπορέσετε να διατηρήσετε το βάρος σας, αλλά θα προστατεύσετε και την καρδιά σας και θα μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αποφύγετε τους χυμούς του εμπορίου, τα γλυκά και τα αναψυκτικά, τα επεξεργασμένα δημητριακά, και φροντίστε να τσεκάρετε σχολαστικά τις ετικέτες των τροφίμων, για να είστε σίγουροι ότι δεν αγοράζετε προϊόντα με περιττή ζάχαρη.
Φροντίστε το βάρος σας
Αν καταφέρετε να παραμείνετε σε ένα υγιές βάρος, θα ελαττώσετε την κόπωση που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η άπνοια ύπνου, η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης—μεταξύ (πολλών) άλλων. Για να διατηρήσετε το βάρος σας στα επιθυμητά επίπεδα, είναι πολύ καλό να ετοιμάζετε μόνοι σας τα γεύματά σας, γνωρίζοντας τι υλικά χρησιμοποιείτε, να τρώτε αργά, να ασκείστε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, και να προσπαθείτε να διαμοιράζετε τις θερμίδες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι πρέπει σε ένα γεύμα.
Τι συμβαίνει με την γλουτένη;
Έχουμε ακούσει μερικές φορές ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να ωφεληθούν ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλή σε γλουτένη, αλλά αυτό δεν ισχύει. Αν κάποιος δεν πάσχει από κοιλιοκάκη ή από δυσανεξία στην συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τότε δεν υπάρχει λόγος να βγάλει τη γλουτένη από τη διατροφή του.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας