Υποσχόμενα φάνηκαν σε δοκιμές χάπια για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τα οποία πιθανόν θα κυκλοφορήσουν το 2011.

Οι δοκιμές των φαρμάκων πραγματοποιήθηκαν σε 1.000 άτομα η καθεμιά και σε 18 χώρες, αναφέρει το περιοδικό 'New England Journal of Medicine.'

Τα δισκία Cladribine και fingolimod, μειώνουν τα ποσοστά υποτροπής κατά 50 έως 60% σε διάστημα δυο ετών, σε σύγκριση με εικονικά φάρμακα.

Το Fingolimod δοκιμάστηκε επίσης και έναντι της ευρέως χρησιμοποιούμενης ένεσης ιντερφερόνης βήτα 1α.

Η δοκιμή έδειξε ότι το νέο φάρμακο ήταν δυο φορές πιο αποτελεσματικό στη μείωση του αριθμού των υποτροπών σε διάστημα άνω του έτους. Η αρνητική πλευρά των τρεχουσών θεραπειών είναι ότι υπάρχουν σε ενέσιμη μορφή.

Ο Dr Doug Brown, της Ένωσης για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας στη Βρετανία, δήλωσε πως πρόκειται για σπουδαία νέα που σηματοδοτούν μια αλλαγή στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Η νευρολόγος Dr Belinda Weller, από το Εδιμβούργο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά και αποτελούν μεγάλη εξέλιξη. Όπως δήλωσε, πρόκειται για την πρώτη σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας εδώ και χρόνια.

Ελπίζει ότι σύντομα θα χορηγηθεί άδεια στα φάρμακα.

Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες-καθώς οι δοκιμές υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο έρπητα και καρκίνου- και πως τα νέα φάρμακα θα αυξήσουν το κόστος θεραπείας της πάθησης.

Θεωρεί πως περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τα νέα φάρμακα και πως ορισμένοι αποφεύγουν τις υπάρχουσες θεραπείες λόγω της ενέσιμης μορφής.

Πηγές:
'New England Journal of Medicine.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου