Της 'Αννας Παπαδομαρκάκη
Τι κοινό μπορεί να έχουν οι ιδιωτικές ασφάλειες, τα λειτουργικά τρόφιμα και η διαχείριση της νέας γρίπης; Μα την αντιμετώπιση του κινδύνου ή του φόβου μας για τον κίνδυνο!
Οι ιδιωτικές ασφάλειες μας βοηθούν να ανακάμψουμε μετά από κάποια δύσκολη και ανεπιθύμητη στιγμή, τα λειτουργικά τρόφιμα μας βοηθούν να μειώσουμε λίγο τους κινδύνους που φέρνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα εμβόλια, αφού έχουν πετύχει ακόμη και την εκρίζωση σημαντικών ασθενειών, είναι το αναμενόμενο προϊόν της σύγχρονης κοινωνίας, για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου λοιμού.
Στη βάση αυτή, ο ΠΟΥ βλέποντας το περασμένο καλοκαίρι την αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων στο Μεξικό, προανήγγηλε πανδημία, αφού ήταν στατιστικά σημαντικό ενδεχόμενο… Η ανθρωπότητα είχε πολλά χρόνια να ζήσει ιογενή πανδημία και αφού η γρίπη των πουλερικών δεν επεκτάθηκε, τα στελέχη του εκτίμησαν ότι η γρίπη των χοίρων θα ήταν εκείνη που θα προκαλούσε την στατιστικά αναμενόμενη πανδημία.
Και αφού οι φαρμακευτικές είχαν ήδη φτιάξει τα εμβόλια του Η5Ν1 (γρίπη πουλερικών που παρουσίαζε 60% θνητότητα σε όποιον την κολλούσε) και ετοιμάζονταν να δώσουν στην κτηνοτροφία το εμβόλιο για τα -συμπαθή κατά τα άλλα- γουρουνάκια, μια πίεση από τον ΠΟΥ για την παραγωγή ανθρώπινων εμβολίων ήταν αρκετή.
Οι έρευνες ξεκίνησαν, μαζί με την παρατήρηση στην ίδια τη γρίπη και την εξέλιξή της.
Και παρότι ο καιρός αποδείχθηκε βοηθός (καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο) οι πιέσεις συνεχίζονταν με αναβίβαση των βαθμών ετοιμότητας από τον ΠΟΥ.
Το γεγονός προκάλεσε πανικό στις δυτικές χώρες-που παρά την οικονομική κρίση παραμένουν πιο εύρωστες από τον υπόλοιπο κόσμο-οπότε ξεκίνησαν οι παραγγελίες, για προϊόντα που δεν είχαν ακόμη παραχθεί, πολύ περισσότερο δε, δεν είχαν ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια…
Και όταν φτιάχτηκαν τα εμβόλια, και διαπιστώθηκε η αποτελεσματικότητά τους, η ασφάλεια, αφέθηκε να διαπιστωθεί ‘επί του πρακτέου’…
Στο μεταξύ οι παραγγελίες συνεχίζονταν…
Και ενώ οι επιστήμονες ανέφεραν πως η κάλυψη του πληθυσμού σε ποσοστό 30%, ήταν αρκετή για την ανακοπή του κύματος, οι κυβερνήσεις μη γνωρίζοντας πώς ακριβώς θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός (σε ποιες ομάδες πληθυσμού θα έπρεπε να εφαρμοστεί, πόσες δόσεις ήταν απαραίτητες κλπ), προχωρούσαν σε παραγγελίες για κάλυψη του 50%, 60% κ.ο.κ.
Μέσα σε όλη αυτή την ασάφεια, εμείς, δια του τότε υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, αποφασίσαμε –προεκλογικά - να καλύψουμε το 80% (!) του πληθυσμού. Με αρχική παραγγελία 8 εκατομμυρίων δόσεων. Αυτό, στις αρχές του καλοκαιριού.
Τι κι αν από το Σεπτέμβριο, σε ειδικό συνέδριο που είχε γίνει στην Αθήνα, είχε ανακοινωθεί πως η νέα γρίπη δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο η συνήθης κοινή γρίπη… Τι κι αν είχε ανακοινωθεί ότι δεν ήταν τόσο επικίνδυνη όσο η κοινή γρίπη…
Θα μου πεις, ήταν και το βασικό ζήτημα ότι πλήττει νέους κυρίως, ενώ η κοινή γρίπη πλήττει τους γηραιότερους…
Δεν είχε προσδιοριστεί από τον ΠΟΥ με απόφαση το πόσες δόσεις είναι απαραίτητες. Ανεξάρτητα αν οι συζητήσεις όλες έδειχναν ότι μία δόση θα είναι αρκετή.
Έτσι, έγινε και η παραγγελία για τα επόμενα 8 εκ. δόσεων… Για να καλυφθεί όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και οι…γείτονες;
Βέβαια εμείς ως λαός, είμαστε αμελείς…και της τελευταίας στιγμής, οπότε αδιαφορήσαμε και συνεχίζουμε να αδιαφορούμε.
Βρε τι ιατρεία γρίπης στήθηκαν, τι οργάνωση με τηλεφωνικές γραμμές…
Όσοι ήθελαν να εμβολιαστούν, στα νοσοκομεία πήγαιναν…
Μέχρι να ‘βγει’ τον περασμένο Δεκέμβριο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι πρόκειται για το ‘φιάσκο του αιώνα’, και να ξεκινήσει η κόντρα του Συμβουλίου με τον ΠΟΥ, που σε κατηγορίες για σχέση στελεχών του με το lobby των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, απάντησε ότι ‘δεν διαβάζει την κρυστάλλινη σφαίρα’…
Βέβαια η κόντρα δεν έχει λήξει ακόμη, αναμένεται επόμενη σύσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης τον ερχόμενο μήνα.
Στο μεταξύ η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν τις παραγγελίες τους, αφού στην πράξη είδαν πως δεν είναι και τόσο τρομερή αυτή η νέα γρίπη…
Μόνο για μας, ενώ οι νεκροί είναι λίγο παραπάνω από 120 άτομα, οι επιστήμονες παραδέχονται πως σε ετήσια βάση, η κοινή γρίπη, σκοτώνει 300-400 άτομα…
Τώρα πια, αφού τα ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου έχουν ξεκαθαριστεί και οι κίνδυνοι έχουν γίνει κι αυτοί ένα στατιστικό νούμερο, όπως σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια, ‘ο κλήρος έπεσε’ στην υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ και νομικές υπηρεσίες.
Το ζητούμενο είναι να διευθετηθεί το θέμα της πληρωμής των εμβολίων που έχουν ήδη παραληφθεί, αλλά και να λήξουν οι απαιτήσεις από τις εταιρίες. Αυτές βέβαια, επικαλούνται διαφυγή κερδών γιατί σταμάτησαν άλλες παραγωγές, προκειμένου να προχωρήσουν σε τόσο μαζικές παραγωγές εμβολίων…
Στην περίπτωση που το θέμα ξεκαθαριστεί υπέρ ημών, η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να εξοικονομήσει 60 εκ. ευρώ.
Η λύση μένει να φανεί την ερχόμενη εβδομάδα, που η υπουργός μαζί με τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ θα έχει συναντήσεις με τις εταιρίες για την τελική διαπραγμάτευση…
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις