Άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που έπασχαν από νόσο του Πάρκινσον, ανακάλυψαν ότι περίπου το 1% είχε μελάνωμα, σημειώνει ο Dr. John M. Bertoni, του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στην Ομάχα.

Με βάση τα ευρήματα, άνθρωποι με εκφυλιστική νευρολογική νόσο θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά για καρκίνο του δέρματος. Ορισμένες έρευνες ανακάλυψαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον.

Ωστόσο δεν είναι σαφές αν ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στα φάρμακα που λαμβάνουν οι άνθρωποι για την αντιμετώπιση της νόσου ή στην ίδια τη νόσο.

Ο Bertoni και οι συνεργάτες του, από 31 κέντρα της βόρειας Αμερικής, μελέτησαν 2.106 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον. Στην αρχή οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε νευρολογική εξέταση και σε δεύτερη επίσκεψη σε δερματολογική εξέταση, που περιελάμβανε βιοψίες ύποπτων σπίλων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν 20 τοπικά μελανώματα και 4 που είχαν εξαπλωθεί πέρα από την αρχική περιοχή, ενώ ακόμα 68 ασθενείς ανέφεραν ιστορικό μελανώματος.

Στους Αμερικανούς ασθενείς η πιθανότητα να έχουν μελάνωμα ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Όταν τα ευρήματα συγκρίθηκαν με στοιχεία από προγράμματα εξετάσεων για καρκίνο του δέρματος, της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγαλύτερο από επταπλάσιο κίνδυνο μελανώματος στους ασθενείς με Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η νέα έρευνα παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι το μελάνωμα εμφανίζεται πιο συχνά σε ασθενείς με Πάρκινσον παρά στον ευρύτερο πληθυσμό και καλεί σε αυξημένη αξιολόγηση για μελάνωμα σε ασθενείς με Πάρκινσον.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Neurology’.

Πηγές:
‘Archives of Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD