Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια υποδεικνύει ότι οι ορμόνες λεπτίνη και ινσουλίνη συνεργάζονται στον εγκέφαλο για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και της γυναικείας γονιμότητας.
Τα ευρήματα φαίνεται πως υποδεικνύουν ότι ο διαβήτης και η παχυσαρκία δεν συνδέονται πάντα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Joel Elmquist, του Πανεπιστημίου του Τέξας, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι, ακόμα και γιατροί, θεωρούν ότι κάποιος εμφανίζει διαβήτη λόγω της παχυσαρκίας. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα, τουλάχιστον στα ποντίκια.
Οι ερευνητές μπορούν να καταστήσουν τα ποντίκια διαβητικά χωρίς να είναι παχύσαρκα, γεγονός που υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει κύκλωμα ή οδός αντίστασης στα συγκεκριμένα σινιάλα του εγκεφάλου που βοηθούν να εξηγηθεί η ισχυρή αντιδιαβητική δράση της λεπτίνης.
Ο Elmquist πρόσθεσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι παχύσαρκοι για να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τον ερευνητή, τα ευρήματα αποτελούν νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα εγκεφαλικά κύτταρα ρυθμίζουν τη γλυκόζη και την ινσουλίνη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους καταστέλλοντας την όρεξη.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι θηλυκά ποντίκια με τα περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα που δεν μπορούσαν να επεξεργαστούν τις ορμόνες εμφάνισαν πρόβλημα αναπαραγωγής και γέννησαν μικρότερα νεογνά.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cell Metabolism.’
Πηγές:
‘Cell Metabolism.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας