Νέα ‘όπλα’ στη μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη διάγνωση, στη θεραπεία και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος ή στην επιμήκυνση και κυρίως στην ποιότητα ζωής του πάσχοντος, παρέχουν οι σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές έρευνες.

Κυρίαρχο όμως ρόλο, τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία, έχει ο τρόπος ζωής, με σειρά προτεραιότητας την άσκηση, την αποφυγή της παχυσαρκίας και τη διατροφή. Νεότερες μάλιστα μελέτες αναφέρουν ότι η παχυσαρκία είναι χειρότερη ακόμα και από το κάπνισμα, σε μια ευρύτατη ομάδα καρκίνων…

Στοιχεία διεθνών ερευνών και σημαντικά ευρήματα της κλινικής πράξης, παρουσίασαν διακεκριμένοι ιατροί του Ογκολογικού Κέντρου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα ‘Οι εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου’ και τη συμμετοχή πυκνού ακροατηρίου.
Όπως επισήμανε στο χαιρετισμό του ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου δρ.

Κωνστ. Χρίστογλου, οι πολίτες και ειδικότερα οι ασθενείς, πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις νεότερες υπηρεσίες που μπορεί να τους προσφέρει η πρόοδος της ιατρικής, στον τομέα του καρκίνου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Β. Ελλάδας κ. Περσ. Μήττα, η οποία ευχαρίστησε για την επιστημονική στήριξη που έχει προσφέρει στο Σύλλογο των 5.000 μελών το Ιατρικό Διαβαλκανικό, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του Μαστού ‘Άλμα Ζωής’ κ.

Ελ. Ντελιοπούλου, τόνισε ότι με εναρκτήρια δημόσια εκδήλωση για τον καρκίνο πριν ένα χρόνο πάλι στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, ο Σύλλογος με τις εθελόντριές του συνέδραμε ήδη σε περισσότερες από 150 πάσχουσες γυναίκες.

Τρόπος ζωής

Εντυπωσιακά στοιχεία μεγάλων διεθνών ερευνών που δείχνουν τη σημασία του τρόπου ζωής στην αποφυγή εμφάνισης του καρκίνου, παρουσίασε η ογκολόγος-παθολόγος Ε. Διαμαντίδου. Τόνισε, ότι επιλέγοντας τη σωστή διατροφή, διατηρώντας ιδανικό βάρος σώματος μαζί με τακτική άσκηση, 30%-40% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να αποτραπούν.

Ανέφερε πληθώρα αναλυτικών στοιχείων μεταξύ των οποίων, ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του εντέρου, οι οποίοι καθημερινά υποβάλλονται σε άσκηση μέτριας έντασης έχουν έως και 50% μείωση της πιθανότητας υποτροπής, σε σχέση με τους ασθενείς οι οποίοι δεν ασκούνται.

Επίσης, ότι οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, εντέρου, μήτρας, οισοφάγου, ήπατος, χοληδόχου κύστης, νεφρού και ωοθήκης σε προχωρημένο στάδιο και ο καρκίνος τους είναι πιο επιθετικός.

Οι σημαντικές επιστημονικές πρόοδοι που έχουν σημειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια στο χώρο της μοριακής βιολογίας του καρκίνου, συνέβαλαν στην εντυπωσιακή ανάπτυξη των λεγομένων στοχευμένων θεραπειών, με ευνοϊκά αποτελέσματα για την όλο και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Αυτό τόνισε ο ογκολόγος κ. Χρήστος Εμμανουηλίδης, αναλύοντας τον πολύπλοκο μηχανισμό ο οποίος πέραν της επιστήμης, είναι αναγκαίος για την παραγωγή του ογκολογικού φαρμάκου. Ο εισηγητής αναφέρθηκε στην οικονομική διάσταση των θεραπειών, υποστηρίζοντας ότι οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους.

Ακτινοθεραπεία

Η σύγχρονη ακτινοθεραπεία δεν στοχεύει μόνο στο βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά και στην όσο το δυνατόν καλύτερη προφύλαξη των γύρω υγιών ιστών, τόνισε η ακτινολόγος κ. Δανάη Χουρμούζη. Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στον τομέα της εξομοίωσης και του σχεδιασμού, με την εκμετάλλευση όλων των σύγχρονων απεικονιστικών εξετάσεων (CT, MRI, PET/CT), καθώς και η τεχνολογική αναβάθμιση των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων δίνουν τη δυνατότητα για πραγματοποίηση ακτινοθεραπευτικών σχημάτων μεγάλης ακρίβειας, με αποτέλεσμα την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ελάττωση των παρενεργειών.

Εντυπωσιακό οπτικό υλικό από το σύστημα τρισδιάστατου σχεδιασμού ακτινοθεραπείας εφοδιασμένο με λογισμικό σύντηξης εικόνας και δυνατότητα εκμετάλλευσης όλων των απεικονιστικών εξετάσεων, παρουσίασε στην ομιλία του ο ακτινοθεραπευτής κ.

Γιώργος Ηλιάδης. Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα εφαρμογής σε όλες τις κατηγορίες των όγκων, ειδικότερα δε σε όγκους όπως στο κεφάλι, κοντά στο νωτιαίο μυελό ή σε περιοχές όπου ο όγκος είναι παλλόμενος και μέχρι πρότινος επιβαλόταν ή περισσότερη ακτινοβολία ή επιτυγχάνονταν ελλιπής κάλυψη του 'στόχου' , προκειμένου να μη θιγούν άλλα ζωτικά όργανα του σώματος.

Τη συζήτηση διήυθυνε ο ομότιμος καθηγητής κ. Χρήστος Σέμογλου, συντονιστής του Ογκολογικού Συμβουλίου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου. Ακολούθησε συζήτηση με πλήθος ερωτήσεων από το ακροατήριο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό