Τα ιχθυέλαια, η άσκηση και τα πάζλ μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάποιο από αυτά μπορεί να προλάβει τη νόσο Alzheimer, κατέληξε πάνελ ειδικών.

Ούτε άλλα συμπληρώματα, φάρμακα ή κοινωνικές συναναστροφές, κατέληξε το πάνελ, που συνεδρίασε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, έξω από την Ουάσιγκτον. Η ομάδα ειδικών εξέτασε δεκάδες έρευνες που έχουν υποδείξει τρόπους πρόληψης της νόσου και ανακάλυψε ότι καμία δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να αποτελεί απόδειξη.

Οι περισσότερες έρευνες έδειξαν σχέση αλλά όχι αιτιατή, δήλωσε η Dr. Martha Daviglus, από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι η λήψη ενός χαπιού ή η καθημερινή ενασχόληση με πάζλ θα μπορούσε να εμποδίσει τη νόσο, αλλά τα στοιχεία δεν το αποδεικνύουν, πρόσθεσε η ειδικός.

Η ειδικός εξέφρασε τον προβληματισμό αν οι άνθρωποι διατηρούν την πνευματική τους διαύγεια λόγω της άσκησης και των κοινωνικών συναναστροφών ή αν παραμένουν δραστήριοι και κοινωνικοί επειδή έχουν πνευματική διαύγεια. Το πάνελ περιελάμβανε ειδικούς στη γηριατρική, τη μακροχρόνια φροντίδα, τη νοσηλευτική, την ψυχιατρική και άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει ομοφωνία στους ορισμούς σχετικά με το τι είναι Alzheimer και η νοητική εξασθένηση που οδηγεί σε αυτό.

Οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως πώς εκδηλώνεται η νόσος, για παράδειγμα υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το αν οι αμυλοειδείς πλάκες που βρίσκονται στον εγκέφαλο των ασθενών προκαλούν τη νόσο ή αν αποτελούν σύμπτωμά της.

Υπάρχουν λίγα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer αλλά τα αποτελέσματά τους είναι προσωρινά. Γενετικοί παράγοντες παίζουν ισχυρό ρόλο, ενώ οι έγχρωμοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τους λευκούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό