Η πρώτη συσκευή που χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες για να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής των πνευμόνων σε ενήλικες με σοβαρό χρόνιο άσθμα εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Tροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Το σύστημα, που ονομάζεται Alair Bronchial Thermoplasty System, έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους 18 ετών και άνω, με άσθμα που δεν ελέγχεται με φαρμακευτική αγωγή περιλαμβανομένων εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών. Η συσκευή παρέχει ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων στους αεραγωγούς ζεσταίνοντας και μειώνοντας τη σκληρότητα του πνευμονικού ιστού και βελτιώνοντας την ικανότητα αναπνοής.

Για να επιτευχθεί το πλήρες όφελος της συσκευής οι χρήστες θα χρειαστούν πολλές συνεδρίες για να στοχευτούν διαφορετικά σημεία των πνευμόνων. Η συσκευή αξιολογήθηκε σε κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 297 ασθενείς με σοβαρό και επίμονο άσθμα.

Η παρασκευάστρια εταιρία θα πρέπει να διενεργήσει επιπρόσθετες έρευνες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της συσκευής, δήλωσε ο FDA.

Στις πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνονται κρίσεις άσθματος, στηθάγχη, συριγμός, άγχος, πονοκέφαλος ή ναυτία. Η συσκευή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από ανθρώπους με βηματοδότη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών