Τα γεύματα υψηλών λιπαρών που έχουν γίνει συνήθεια στις χώρες της δύσης μπορεί  να έχουν κι άλλη παρενέργεια εκτός από την αύξηση της περιφέρειας της μέσης. Eνδεχομένως επιδεινώνουν τις κρίσεις άσθματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Livescience’, έδειξαν ότι ασθενείς με άσθμα που κατανάλωσαν ένα γεύμα με χάμπουργκερ εμφάνισαν αυξημένη φλεγμονή στους αεραγωγούς σε σύγκριση με ασθενείς που κατανάλωσαν γεύμα χαμηλό σε λιπαρά, δηλαδή γιαούρτι.

Επιπλέον όσοι κατανάλωσαν το λιπαρό γεύμα δεν ανταποκρίθηκαν το ίδιο αποτελεσματικά στη θεραπεία.

Η επικεφαλής της έρευνας, Lisa Wood, από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, δήλωσε ότι αν τα ευρήματα μπορούν να επιβεβαιωθούν με νέες έρευνες θα υποδείξουν ότι ενδεχομένως θα είναι χρήσιμες στρατηγικές που θα στοχεύουν στη μείωση της πρόσληψης λιπαρών όσον αφορά τον έλεγχο του άσθματος.


Πηγές:
‘Livescience’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών