Άνθρωποι με μεγάλη περίμετρο μέσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, δήλωσαν οι ερευνητές. Αμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 700 ενήλικες έδειξε ότι τα παραπάνω κιλά σχετίζονται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου, παράγοντα που σχετίζεται με την άνοια.

Τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα ισχυρά σε όσους εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Annals of Neurology’.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης εξέτασαν ανθρώπους ηλικίας 60 ετών κατά μέσον όρο. Ποσοστό 70% από αυτούς ήταν γυναίκες. Μέτρησαν το δείκτη Μάζας σώματος, την περίμετρο μέσης και χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους για να εξετάσουν την ποσότητα κοιλιακού λίπους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι καθώς αύξανε ο ΔΜΣ, ο όγκος του εγκεφάλου μειωνόταν-εύρημα που έχει αναφερθεί σε άλλες μελέτες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης στενότερη σχέση μεταξύ του κοιλιακού λίπους και του κινδύνου για άνοια.

Η σχέση μεταξύ σπλαχνικού λίπους γύρω από τα κεντρικά όργανα και μικρότερου όγκου εγκεφάλου ήταν ανεξάρτητη από το γενικό βάρος.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Sudha Seshadri, κατέληξε ότι αν και τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατανόηση του μηχανισμού που υπογραμμίζει τη σχέση παχυσαρκίας με την άνοια, με δυνητικά σημαντικές εφαρμογές όσον αφορά τις στρατηγικές πρόληψης.

Πηγές:
‘Annals of Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού