Σε μία νέα εποχή εισέρχεται η αντιμετώπιση της νόσου Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ), καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2011 και μετά από 20 χρόνια αποκλειστικά ενέσιμων θεραπειών, θα κυκλοφορήσει στην αγορά ανάλογη αγωγή με τη μορφή χαπιών.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου ‘Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Η αρχή του τέλους της’ και Καθηγητής Νευρολογίας του Α.Π.Θ., κ. Αναστάσιος Ωρολογάς, δύο τουλάχιστον χάπια θα τεθούν σε κυκλοφορία από το νέο έτος.

Ουσιαστικά, τα χάπια θα επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις ενέσεις, δηλαδή επιβράδυνση στην αναπηρία της νόσου ΣΚΠ σε ποσοστό περίπου 30%. Όμως την ίδια στιγμή οι ασθενείς δεν θα είναι αναγκασμένοι να έχουν να υποστούν τις αρνητικές συνέπειες των ενέσεων, οι οποίες φτάνουν να πραγματοποιούνται ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Βραχυπρόθεσμα αναμένονται και άλλα σκευάσματα σε μορφή χαπιών, τα οποία θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επιβράδυνση της αναπηρίας της νόσου ΣΚΠ.

Στη χώρα μας, κατά τον κ. Ωρολογά, περίπου 10.000 άτομα υπολογίζεται ότι έχουν ΣΚΠ, από τα οποία τα περισσότερα είναι γυναίκες.

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ξεκίνησε χθες με την εναρκτήρια τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σήμερα και αύριο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες του Συνεδρίου στο ξενοδοχείο Μακεδονία-Παλλάς.

Φιλοδοξία του Συνεδρίου αποτελεί η διασπορά των νέων και ιδιαίτερα αισιόδοξων αυτών γνώσεων στο επιστημονικό κοινό και στα άτομα με ΣΚΠ, η διερεύνηση της αξίας των πρόσφατων εξελίξεων στην καθημερινότητα των ατόμων με ΣΚΠ και η εξέταση τεχνικών και γνώσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ΣΚΠ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών