Οι ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με νέες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής, των ΗΠΑ, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν φυσικά δραστήριοι πριν και κατά τη διάρκεια της αγωγής. Η επικεφαλής συγγραφέας των οδηγιών, Kathryn Schmitz,δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η ιδέα πως η άσκηση βλάπτει τους ασθενείς με καρκίνο.

Η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη, όπως βελτίωση στην αεροβική φόρμα και δύναμη, μειωμένη κούραση και βελτιωμένη εικόνα σώματος, σημειώνει η Schmitz.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία θα πρέπει να κάνει μαραθώνιο ως άσκηση αλλά ότι είναι άνετο με το σώμα του, δήλωσε η ειδικός. Πολλοί ασθενείς που σταματούν την άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας και στην αρχή της ανάρρωσης ξεκινούν πάλι, δήλωσε η Jennifer Ligibel, από το Ινστιτούτο Dana-Farber Cancer Institute στη Βιστόνη.

Επιτροπή του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής οδηγήθηκε στις συστάσεις για άσκηση μετά από επισκόπηση ερευνών σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της άσκησης κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και μετά από αυτήν.

Η επιτροπή εστίασε στον καρκίνο του μαστού, προστάτη, αίματος, παχέος εντέρου και γυναικολογικών καρκίνων.

Γενικά, η ίδια σύσταση για άσκηση 30 λεπτών την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, μέτριας έντασης που αφορά το γενικό πληθυσμό είναι ωφέλιμη για τους ασθενείς με καρκίνο, ακόμα και κατά τη διάρκεια της αγωγής, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ωστόσο δεν είναι ίδια η συνταγή για όλους και θα πρέπει να εξατομικεύεται λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική φόρμα, διάγνωση και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια. Για παράδειγμα, άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο στο πεπτικό σύστημα καθώς και αυτοί που έχουν μετάσταση στα οστά μπορεί να δεχτούν συμβουλή αποφυγής της άσκησης με βάρη.

Άνθρωποι με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό μπορεί να πρέπει να αποφεύγουν να ασκούνται στα γυμναστήρια. Αν υπάρχει μείωση αίσθησης ή αίσθημα βελονών στα χέρια και τα πόδια-πάθηση που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια-ένα στατικό ποδήλατο μπορεί να είναι προτιμότερο από άσκηση με βάρη, σύμφωνα με την επιτροπή.

Η γιόγκα γενικά μοιάζει ασφαλής, δήλωσε η Schmitz. Όσον αφορά το Pilates, δεν υπήρχε δημοσιευμένη απόδειξη για να επισκοπήσει η επιτροπή, επομένως δεν μπορεί να γίνει κάποια σύσταση για αυτό.

Γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο στο μαστό μπορούν να γυμναστούν στο άνω μέρος του σώματος, αλλά η άσκηση θα πρέπει να γίνεται πολύ αργά, δήλωσε η Ligibel.

Γενικά οι καρκινοπαθείς δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε επίσημη εξέταση πριν αρχίσουν πρόγραμμα άσκησης μέτριας έντασης, δήλωσε, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Άνθρωποι με καρδιοπάθεια, είτε συνδέεται με τον καρκίνο είτε όχι, καθώς και οι πολύ παχύσαρκοι μπορεί ενδεχομένως να χρειαστούν επιπρόσθετη επιτήρηση και διαφοροποιήσεις στην άσκηση, αναφέρουν οι οδηγίες.

Σύμφωνα με την Schmitz, το σημαντικό είναι να αποφευχθεί η αδράνεια.

Πηγές:
Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής, των ΗΠΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό