Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας στα αρχικά στάδια και να επιτρέψει στους ερευνητές να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αγωγής.

Η εξέταση, OCT, μετρά τη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, ανακοίνωσαν ερευνητές του ιατρικού κέντρου UT Southwestern στο Ντάλας.

Ο Dr. Elliot Frohman, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη τεχνική έχει τη δυναμική να παράσχει μια ισχυρή και αξιόπιστη στρατηγική αξιολόγησης για τη μέτρηση αλλαγών στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η εξέταση ενδεχομένως δεν θα χρησιμεύσει μόνο για διαγνωστικούς σκοπούς, αλλά σε κλινικές δοκιμές, για να διερευνηθεί αν πιθανές αγωγές μπορούν να εμποδίσουν την εξασθένιση ή την αποκατάσταση της λειτουργίας των νεύρων, πρόσθεσε ο Frohman.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την εξέταση για να εντοπίσει τη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς σε 299 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, για διάστημα μεταξύ 6 μηνών έως 4,5 ετών. Ανακάλυψε σημαντική λέπτυνσή του και αντίστοιχη μείωση στην οπτική οξύτητα κατά τη διάρκεια παρακολούθησης του ασθενούς.

Η εξέταση είναι αξιόπιστη, εύχρηστη, ανώδυνη και ευαίσθητη στις αλλαγές του αμφιβληστροειδούς με το πέρασμα του χρόνου, κατέληξαν οι ερευνητές. Ο Frohman δήλωσε ότι μελλοντικά ο οφθαλμίατρος θα μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την OCT για να εντοπίσει τη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς κατά τη διάρκεια εξέτασης ρουτίνας και να σκεφτεί ως διάγνωση τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ωστόσο, η προοπτική αυτή φαίνεται ακόμα μακρινή.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Neurology.’

Πηγές:
‘Annals of Neurology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών