Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, πριν την ηλικία των 46 ετών, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου καρδιαγγειακού συμβάντος αργότερα, ανέφεραν ερευνητές.

Ο κίνδυνος ήταν ίδιος ακόμα και όταν οι γυναίκες έλαβαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, την οποία κάποτε οι γιατροί συνταγογραφούσαν εύκολα για την πρόληψη της καρδιοπάθειας, δήλωσαν οι ερευνητές στο Συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, στο σαν Ντιέγκο.

Η Dr. Melissa Wellons, επικεφαλής της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Πρόσθεσε ότι μπορούν να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή χοληστερόλη και υπέρταση, με άσκηση και υγιεινή διατροφή.

Οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν συχνά τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας πότε εισήλθαν στην εμμηνόπαυση, δήλωσε η ερευνήτρια. Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε περισσότερες από 2.500 γυναίκες ηλικίας 45 έως 84 ετών όταν άρχισε η έρευνα, το 2000. Σχεδόν το 28% ανέφερε πρόωρη εμμηνόπαυση. 446, ποσοστό 18%, είχαν φυσική εμμηνόπαυση και 10% εμμηνόπαυση που προκλήθηκε από την αφαίρεση των ωοθηκών.

Καμία γυναίκα δεν εμφάνισε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, στηθάγχη, εγχείρηση μπαι πας ή ανακοπή πριν την ηλικία των 55. Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα από τα παραπάνω σε σχέση με τις άλλες.

Είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ένα από τα παραπάνω καρδιακά συμβάντα, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη αύξηση του σωματικού βάρους.

Σχεδόν 4% των γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση εμφάνισαν κάποιου είδους καρδιακού συμβάντος, σε σύγκριση με ποσοστό 2,6% των γυναικών που δεν είχαν εισέλθει στην εμμηνόπαυση ή που εισήλθαν μετά την ηλικία των 47 ετών.

Η Wellons δήλωσε ότι η έρευνα βασίστηκε στην παρατήρηση, επομένως δεν μπορεί να καταλήξει ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση κατά κάποιον τρόπο μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά καρδιακή νόσο. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την πιθανή χρήση της ηλικίας στην εμμηνόπαυση ως δείκτη μελλοντικού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας