Ακόμα και χρήση μια φορά το μήνα της ακεταμινοφαίνης μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει άσθμα στους εφήβους.

Οι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν ακεταμινοφαίνη τουλάχιστον 2,5 φορές μηνιαίως είχαν υψηλότερο κίνδυνο άσθματος κατά 2,5 φορές σε σχέση με τους μη χρήστες. Όσοι χρησιμοποιούσαν ακεταμινοφαίνη μια φορά το χρόνο είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 43%.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 323.000 εφήβους από 50 κράτη, με επικεφαλής τον Richard W. Beasley, του Medical Research Institute της Νέας Ζηλανδίας στο  Wellington.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που συνδέει την ακεταμινοφαίνη με το άσθμα. Η ομάδα έχει ασχοληθεί με το θέμα και στο παρελθόν.

Οι έρευνες δεν αποδεικνύουν ότι η ακεταμινοφαίνη προκαλεί άσθμα. Μπορεί ενδεχομένως να υποδεικνύουν ότι τα παιδιά και οι έγκυες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο άσθματος είναι περισσότερο πιθανό να λαμβάνουν ακεταμινοφαίνη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η χρήση ακεταμινοφαίνης μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει ποσοστό 30% του παιδικού άσθματος και 40% του εφηβικού.

Ο αλλεργιολόγος Clifford Bassett, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, συμφωνεί. Σύμφωνα με τον ειδικό, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κλινικές δοκιμές. Σημειώνει ότι πολλοί άνθρωποι με άσθμα δεν μπορούν ν α ανεχτούν την ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αυτοί οι ασθενείς είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν με υπεύθυνο τρόπο την ακεταμινοφαίνη.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, δηλώνει, είναι για όσους έχουν κληρονομικό παράγοντα κινδύνου για άσθμα και δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει τη νόσο. Πρόσθεσε ότι η ακεταμινοφαίνη είναι ασφαλές φάρμακο. Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τους ασθενείς, δήλωσε.

Ωστόσο για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο είναι σημαντικό να συζητήσου με τον γιατρό τους, όχι για να σταματήσουν να λαμβάνουν ακεταμινοφαίνη αλλά για να μειώσουν την αλόγιστη χρήση αυτής και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο άσθματος, η έρευνα συνδέει την ακεταμινοφαίνη με αυξημένο κίνδυνο εκζέματος και/η αλλεργιών στα μάτια ή τη μύτη.

Δε είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η ακεταμινοφαίνη μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει άσθμα και άλλες αλλεργίες. Πιθανόν το φάρμακο επηρεάζει τα επίπεδα γλουταθειόνης στον πνεύμονα, ενός αντιοξειδωτικού που είναι σημαντικό για την προστασία του πνεύμονα από τη βλάβη των ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται από το οξυγόνο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.’

Πηγές:
‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών