Η αύξηση της κατανάλωσης περισσότερων λιπαρών ψαριών, όπως σαρδέλες και σολομό, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του καταθλιπτικού συναισθήματος στα έφηβα αγόρια, σύμφωνα με νέα ιαπωνική έρευνα.

Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τα κορίτσια.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, περιλαμβανομένων των EPA και DHA, περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια. Επειδή θεωρείται πως παίζουν ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία πολλοί ερευνητές έχουν αναρωτηθεί αν η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Ωστόσο οι έρευνες τέτοιας σχέσης μεταξύ των ενηλίκων δεν οδήγησαν σε καταληκτικά στοιχεία.

Ο Kentaro Murakami, από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, ανέλυσε τη διατροφή και τα ποσοστά κατάθλιψης σε περισσότερους από 6.500 ιάπωνες μαθητές, ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Συνολικά, ποσοστό 23% των αγοριών και 31% των κοριτσιών υπέφεραν από συμπτώματα κατάθλιψης, όπως ματαιότητα, απελπισία και διαταραχές ύπνου, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Pediatrics.’

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αγόρια που κατανάλωναν τις περισσότερες ποσότητες ψαριού-το υψηλότερο πέμπτο με βάση τη συνολική κατανάλωση- είχαν κατά 27% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους ανήκαν στο χαμηλότερο πέμπτο.

Τα αποτελέσματα προήλθαν από ερωτηματολόγια σχετικά με κατανάλωση τροφών και έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία και εκπαίδευση γονέων.

Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν όταν εστίασαν συγκεκριμένα στο περιεχόμενο των EPA και DHA των ψαριών που καταναλώθηκαν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η διαφορά στην επίδραση των ιχθυελαίων μεταξύ αγοριών και κοριτσιών δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί αν και δείχνει προς την κατεύθυνση ορισμένων πιθανοτήτων, όπως ισχυρότερο γενετικό ρόλο κατάθλιψης στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες.

Προειδοποιούν επίσης ότι τα ευρήματα δεν παρέχουν αρκετές ενδείξεις για να διαπιστωθεί αν τα ιχθυέλαια μειώνουν πράγματι τον κίνδυνο κατάθλιψης. Μπορεί ενδεχομένως όσοι πάσχουν από κατάθλιψη να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες ψαριού.

Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αιτιατή σχέση οι ερευνητές καταλήγουν ότι η αύξηση της πρόσληψης ψαριών, EPA και DHA, ενδεχομένως αποτελεί σημαντική στρατηγική για την πρόληψη της κατάθλιψης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’.

Πηγές:
‘Pediatrics’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία