Γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη εμφανίζουν διαφορές στη λειτουργία του εγκεφάλου που μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν όχι μόνο τον τρόπο που επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους αλλά και την ικανότητα να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των παιδιών τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε με μαγνητική τομογραφία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh αποκάλυψαν ότι γυναίκες με κατάθλιψη έχουν μειωμένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις και αναγνωρίζουν συναισθηματικά χαρακτηριστικά άλλων ανθρώπων.

Η Dr. Eydie L. Moses-Kolko, δήλωσε ότι η νέα έρευνα αποτελεί μια βάση όσον αφορά τις εγκεφαλικές λειτουργίες που έχουν περιγραφεί στην κλινική πράξη και σε έρευνες συμπεριφοράς, ότι γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να έχουν μειωμένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται συναισθήματα και που εμπλέκονται στο να ευθυγραμμίζονται με τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων.

Πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες ανωμαλίες του εγκεφάλου μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί μητέρες με επιλόχειο κατάθλιψη συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα δεσίματος με τα νεογνά τους, σημείωσε .

Η επιλόχειος κατάθλιψη, που επηρεάζει περίπου 15% των νέων μητέρων, διαφέρει από τα ‘baby blues’ που εμφανίζονται συχνά μετά τον τοκετό, όταν μια νέα μητέρα μπορεί ξαφνικά να ξεσπάσει σε κλάματα.

Ενώ τα ‘baby blues’ συνήθως υποχωρούν δυο εβδομάδες μετά τον τοκετό, η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να συνεχιστεί για μήνες και συχνά προκαλεί δυνατά αισθήματα λύπης, άγχους ή απόγνωσης, ενώ μια γυναίκα έχει πρόβλημα να ανταποκριθεί στις καθημερινές της ασχολίες.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κατάθλιψη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και σωματική κατάσταση ενός νεογνού.

Η Moses-Kolko μελέτησε 14 γυναίκες με κατάθλιψη και 16 υγιείς, που γέννησαν υγιές μωρό τις προηγούμενες 12 εβδομάδες, δεν λάμβαναν φάρμακα και είχαν γεννήσει παλιότερα άλλο παιδί. Οι ερευνητές έδειξαν εικόνες θυμωμένων και άγριων προσώπων και εξέτασαν τις νευρολογικές αντιδράσεις τους με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας.

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την ποιότητα προσκόλλησης, την εχθρικότητα και τη χαρά στη σχέση με τα παιδιά τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αρνητικά συναισθηματικά πρόσωπα ενεργοποιούσαν τον αριστερό μεσοραχιαίο μετωπιαίο φλοιό πολύ λιγότερο σε μητέρες με κατάθλιψη έναντι των υγιών. Ελλείμματα σε αυτή την περιοχή, δήλωσαν, θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μειωμένη επίγνωση των συναισθημάτων των άλλων και μικρότερη ταύτιση με αυτούς.

Άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι όταν οι γυναίκες έβλεπαν αρνητικές εικόνες η επικοινωνία μεταξύ του αριστερού μεσοραχιαίου μετωπιαίου φλοιού και της αριστερής αμυγδαλής ήταν παρούσα σε υγιείς μητέρες αλλά όχι σε όσες εμφάνιζαν κατάθλιψη, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό νευρικό κύκλωμα που ρυθμίζει τη συναισθηματική ανταπόκριση σε δυσάρεστους ήχους, όπως το κλάμα ενός μωρού.

Η Moses-Kolko, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί ποια εγκεφαλικά σημεία μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση αγωγών όπως ψυχοθεραπεία, φάρμακα ή ορμόνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘American Journal of Psychiatry.’

Πηγές:
‘American Journal of Psychiatry.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία