Για τη χρόνια αϋπνία η αεροβική άσκηση μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί την καλύτερη συνταγή, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern, δηλώνουν ότι τα προβλήματα αϋπνίας επηρεάζουν εκατομμύρια ενήλικες, που πιθανόν θα βελτίωναν την ποιότητα ύπνου, τη ζωτικότητα και τη διάθεση με τακτική αεροβική άσκηση. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση της αεροβικής άσκησης στην αϋπνία σε μεσήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Ποσοστό περίπου 50% των συγκεκριμένων ομάδων αναφέρει συμπτώματα κλινικής αϋπνίας. Ερευνητές μελέτησαν 23 ενήλικες που ακολουθούσαν καθιστική ζωή, κυρίως γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω, που δυσκολεύονταν να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένες και που ανέφεραν διαταραχή της λειτουργικότητάς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν τυχαία σε μια από δυο ομάδες.
Μια ομάδα ασκήθηκε δυο φορές από 20 λεπτά τέσσερις φορές την εβδομάδα και η άλλη ασκούνταν για 30 έως 40 λεπτά τέσσερις φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια ήταν 16 εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να ασκούνται έως το 75% του μέγιστου καρδιακού παλμού σε τουλάχιστον 2 δραστηριότητες, όπως στατικό ποδήλατο, περπάτημα ή άσκηση σε διάδρομο.
Σε ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες δεν ασκούνταν σωματικά αλλά μόνο πνευματικά, λαμβάνοντας μέρος σε ψυχαγωγικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως μάθημα μαγειρικής, ή διάλεξη σε μουσείο. Η ομάδα αυτή συναντιόταν περίπου 45 λεπτά, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα, για 16 εβδομάδες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εθελοντές που ασκούνταν ανέφεραν ότι η ποιότητα του ύπνου τους βελτιώθηκε, ενώ ανέφεραν λιγότερο καταθλιπτικά συμπτώματα, περισσότερη ζωτικότητα και λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η επικεφαλής της έρευνας, Kathryn Reid, του Northwestern University, δήλωσε ότι είναι καλύτερη η αγωγή χωρίς φάρμακα επειδή καταργεί την πιθανότητα φάρμακα για την αϋπνία να αλληλεπιδρούν με άλλα σκευάσματα που ενδεχομένως λαμβάνει κάποιος.
Η Phyllis Zee, του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο Northwestern Medicine, δήλωσε ότι η αϋπνία αυξάνεται με την ηλικία. Περίπου στο μέσο της ζωής, ο ύπνος αρχίζει να αλλάζει σημαντικά. Δήλωσε πως προέκυψαν υποσχόμενα αποτελέσματα που δείχνουν ότι η αεροβική άσκηση είναι απλή στρατηγική για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να κοιμούνται καλύτερα και να αισθάνονται μεγαλύτερη ζωτικότητα.
Πρόσθεσε ότι όπως η διατροφή και η άσκηση, ο ύπνος είναι απαραίτητο συστατικό υγιούς τρόπου ζωής. Με τη βελτίωση του ύπνου μπορεί να βελτιωθεί η σωματική και ψυχική υγεία. Ο ύπνος αποτελεί βαρόμετρο της υγείας. Αν κάποιος δηλώνει ότι δεν κοιμάται καλά, γνωρίζουμε ότι είναι περισσότερο πιθανό να έχει φτωχή υγεία, με προβλήματα ρύθμισης της υπέρτασης ή του διαβήτη.
Οι συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν ότι η καλή υγιεινή του ύπνου μπορεί να βελτιωθεί με τον ύπνο σε δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο, με το να πηγαίνει κάποιος στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε ημέρα και να μη μένει μεγάλο διάστημα στο κρεβάτι αν δεν μπορεί να αποκοιμηθεί.
Η Zee δηλώνει ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη για το μεταβολισμό, τον έλεγχο του βάρους και την υγεία του καρδιαγγειακού. Είναι επίσης ωφέλιμη για τον ύπνο, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αύξηση της διάρκειας ύπνου κατά 1,25 ώρες στην ομάδα άσκησης και εκπαίδευσης στην υγιεινή του ύπνου είναι υψηλότερη από αυτή που αναφέρθηκε για άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Sleep Medicine.’
Πηγές:
‘Sleep Medicine.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία