Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που περπατούν, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευματική έκπτωση ή ακόμα και άνοια, αναφέρει νέα έρευνα.

Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου αποκάλυψαν ότι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που περπατούν μεταξύ 6 και 9 μιλίων την εβδομάδα, φαίνεται πως έχουν περισσότερο εγκεφαλικό ιστό σε σημαντικές περιοχές.

Η έρευνα, του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που πραγματοποιήθηκε σε 299 ανθρώπους αποκάλυψε ότι εμφάνισαν λιγότερη συρρίκνωση εγκεφάλου, που συνδέεται με προβλήματα μνήμης.

Εξετάστηκαν εθελοντές με μέση ηλικία τα 78 χρόνια, για συμπτώματα νοητικής εξασθένησης ή ακόμα και άνοιας. Η ερευνητική ομάδα είχε επίσης πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου 4 προηγούμενων ετών, που μετρούσε την ποσότητα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.

Ο κάθε εθελοντής ρωτήθηκε στην ηλικία των 60 ετών σχετικά με τον αριθμό μιλίων που περπατούσε κάθε εβδομάδα ως μέρος της καθημερινότητάς του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι περπατούσαν τουλάχιστον 6 έως 9 μίλια είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας.

Τέσσερα χρόνια μετά τις εξετάσεις, ποσοστό 40% της ομάδας είχε μετρήσιμη νοητική εξασθένηση ή ακόμα και άνοια. Όσοι περπατούσαν περισσότερο, είχαν μισές πιθανότητες να εμφανίζουν προβλήματα σε σύγκριση με όσους περπατούσαν λιγότερο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Kirk Erickson, δήλωσε ότι αν η τακτική άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική υγεία και τη σκέψη και μνήμη αργότερα, θα μπορούσε να αποτελέσει ωφέλιμη στρατηγική για ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η Susanne Sorensen, από το Alzheimer's Society, της Βρετανίας, δήλωσε ότι η έρευνα αποτελεί περαιτέρω ένδειξη ότι η υγιής καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε υγιή εγκέφαλο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού