Η άσκηση για 150 λεπτά ή περισσότερο, την εβδομάδα, μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Herbert Yu, του Yale School of Public Health στο New Haven, του Κονέκτικατ, συνέκριναν 668 γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου και 665 ίδιας ηλικίας που δεν εμφάνιζαν τη νόσο. Απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, το περιβάλλον και σωματικές δραστηριότητες ή αναψυχής.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που ασκούνταν 150 λεπτά την εβδομάδα ή περισσότερο, είχαν 34% μείωση στον καρκίνο του ενδομητρίου, ακόμα και μετά τον υπολογισμό άλλων παραγόντων, όπως ΔΜΣ.

Όταν εστίασαν στον Δείκτη Μάζας Σώματος και στα επίπεδα δραστηριότητας, γυναίκες που ήταν δραστήριες και είχαν ΔΜΣ 25 ή χαμηλότερο εμφάνισαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση, στο 73%.

Γυναίκες φυσιολογικού βάρους αλλά που δεν ασκούνταν είχαν 55% χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ γυναίκες που ήταν υπέρβαρες και δραστήριες είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 38%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η άσκηση και τα επίπεδα του ΔΜΣ επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου και επίσης επαναβεβαιώνουν παλαιότερα ευρήματα που έδειχναν ανεξάρτητη σχέση μεταξύ της άσκησης και χαμηλότερου κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την έρευνα στον καρκίνο και την πρόληψή του, στη Φιλαδέλφεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό