Σε μια προσπάθεια ανεύρεσης νέας αγωγής για το εγκεφαλικό επεισόδιο, γιατροί στη Γλασκώβη ενέχυσαν βλαστικά κύτταρα στον εγκέφαλο ασθενούς που έπασχε από τη νόσο.

Ο ηλικιωμένος άντρας είναι ο πρώτος παγκοσμίως που λαμβάνει την αγωγή στο Southern General Hospital.

Του χορηγήθηκαν πολύ χαμηλές δόσεις, εξήλθε από το νοσοκομείο και οι γιατροί δήλωσαν ότι η κατάστασή του είναι καλή.

Στον ασθενή χορηγήθηκε πολύ μικρή δόση βλαστικών κυττάρων σε μια αρχική δοκιμή για την αξιολόγηση της ασφάλειας της αγωγής.

Τον επόμενο χρόνο, μέχρι 12 ακόμα ασθενείς θα λάβουν προοδευτικά υψηλότερες δόσεις, αλλά γιατροί θα εξετάζουν στενά αν τα βλαστικά κύτταρα άρχισαν να επιδιορθώνουν τον εγκέφαλο και αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Η πρώτη ομάδα ασθενών που θα λάβει την αγωγή θα είναι άντρες άνω των 60 ετών που έδειξαν λίγη ή καθόλου βελτίωση της κατάστασής τους σε διάστημα ετών. Πρόκειται για ιδανική ομάδα για την αξιολόγηση της ασφάλειας της διαδικασίας-οι γιατροί επιθυμούν να διαπιστώσουν πρωτίστως ότι η μέθοδος δεν επιδεινώνει την κατάστασή τους.

Αν οι συγκεκριμένες δοκιμές είναι υποσχόμενες, οι γιατροί σχεδιάζουν μεγαλύτερες δοκιμές σε περισσότερο ποικίλη ομάδα ασθενών.

Θα υπάρξει περισσότερος εστιασμός στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, αν υπάρξει, της αγωγής με βλαστικά κύτταρα και σε ποιες ομάδες δρα καλύτερα.

Οι ασθενείς θα παρακολουθηθούν για δυο χρόνια και στη συνέχεια από μακροχρόνιες τεχνικές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους