Τεχνητό πάγκρεας που θα τοποθετείται σε εγκύους με διαβήτη 1 θα μπορούσε να σώσει τη ζωή τους και να βελτιώσει την υγεία των νεογνών, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με διαβήτη καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου, με ενδεχόμενες βλαπτικές συνέπειες.

Η έρευνα του Diabetes Care υποδεικνύει ότι το τεχνητό πάγκρεας μπορεί να διατηρήσει σε φυσιολογικά πλαίσια τα επίπεδα σακχάρου.

Το ίδρυμα Diabetes στη Βρετανία που χρηματοδότησε την έρευνα ανακοίνωσε ότι το τεχνητό πάγκρεας θα μπορούσε να κάνει ασφαλέστερη την εγκυμοσύνη.

Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 δεν μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επειδή το πάγκρεας σταματά να παράγει ινσουλίνη.

Ο διαβήτης μπορεί να ελεγχθεί με τακτικές ενέσεις ινσουλίνης γεγονός που καθίσταται πιο πολύπλοκο στην εγκυμοσύνη.

Τα ασφαλή πλαίσια για τα επίπεδα σακχάρου γίνονται στενότερα τότε και τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα μπορούν να βλάψουν ένα νεογνό.

Η Dr Helen Murphy, από το Κέμπριτζ, δήλωσε ότι μισά από τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρα με διαβήτη 1 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στον τοκετό λόγω μεγάλης ποσότητας σακχάρου στο αίμα.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επίσης επικίνδυνη για τη μητέρα που μπορεί να καταλήξει με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ορισμένες φορές να χάσει τα προειδοποιητικά σημάδια για δυνητικά μοιραίες κρίσεις υπογλυκαιμίας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γυναίκες με διαβήτη 1 περνούσαν 10 ώρες την ημέρα έχοντας επίπεδα σακχάρου εκτός συνιστώμενων ορίων.

Ερευνητές του Medical Research Laboratories στο Κέμπριτζ τοποθέτησαν τεχνητό πάγκρεας σε 10 γυναίκες με τη νόσο.

Αισθητήρας παρακολουθούσε τα επίπεδα σακχάρου και έδινε τις πληροφορίες σε υπολογιστή, που στη συνέχεια καθοδηγούσε αντλία ινσουλίνης πόση ορμόνη να εγχύσει.

Η αρχική έρευνα έδειξε ότι μπορούσαν να διατηρηθούν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.

Η Dr Helen Murphy, δήλωσε ότι για γυναίκες με διαβήτη 1, ο έλεγχος του διαβήτη από τις ίδιες είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά την εγκυμοσύνη λόγω σωματικών και ορμονικών αλλαγών.

Η ανακάλυψη τεχνητού παγκρέατος που να μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε επίπεδα κοντά στα φυσιολογικά είναι πολλά υποσχόμενη, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Ωστόσο, δήλωσε ότι θα χρειαστεί πιθανόν φροντίδα πριν την εγκυμοσύνη για να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων των εμβρύων.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι απέδειξαν πως έχει αποτέλεσμα η έννοια του τεχνητού παγκρέατος και ελπίζουν να αρχίσουν νέες δοκιμές τους επόμενους μήνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση του προέδρου του ΙΣΑ με τον υπουργό Υγείας
Αθώοι οι υπεύθυνοι Γηροκομείου για τον θάνατο 28 ηλικιωμένων από CoViD το 2020
Ο Ν. Μαλλιαρός προσωρινός διοικητής στο νοσοκομείο Ρεθύμνου