Το στρες μετά τον ερχομό ενός παιδιού μπορεί να οδηγήσει τις νέες μητέρες να ξεχάσουν την άσκηση και να αυξήσουν το βάρος τους, αναφέρουν ερευνητές.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Georgia Health Sciences, εξέτασε τον Δείκτη Μάζας Σώματος 60 γυναικών που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες και ρωτήθηκαν σχετικά με τα επίπεδα στρες και σωματικής άσκησης.

Η Dr. Deborah Young-Hyman, δήλωσε ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής επηρεαζόταν περισσότερο από το είδος του στρες που ανέφεραν οι μητέρες. Το περισσότερο στρες του γονέα, περιλαμβανομένης της κατάθλιψης, συνδέθηκε με λιγότερη σωματική άσκηση και υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος μετά τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η κοινωνική δικτύωση σχετιζόταν με υψηλότερο ΔΜΣ.

Η Young-Hyman πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν τις φίλες τους και δεν απομονώνονται αλλά επιλέγουν καθιστικές δραστηριότητες, όπως να μιλούν στο τηλέφωνο, να βλέπουν τηλεόραση ή να κάθονται στο σπίτι. Και ο υψηλότερος ΔΜΣ συνδεόταν με ψυχολογική δυσφορία.

Νέες μητέρες με υψηλότερο ΔΜΣ είχαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ όσοι είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ ήταν περισσότερο δραστήριες σωματικά και είχαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η Young-Hyman δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η σωματική άσκηση βελτιώνει τη διάθεσή μας και βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά ποτέ κανείς δεν αναρωτήθηκε πώς η σωματική άσκηση συνδέεται με το στρες στις γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά.

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι η καλή διάθεση συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Women and Health.’

Πηγές:
‘Women and Health.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό