Νεογνά των οποίων οι μητέρες εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία, αλλά ο θηλασμός μειώνει τον συγκεκριμένο κίνδυνο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Από τα νεογνά που εκτέθηκαν σε διαβήτη κατά την ενδομήτρια ζωή, όσα θήλασαν για 6 μήνες ή περισσότερο δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρους τους στην ηλικία 6 έως 13 ετών σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν εμφάνισαν διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη.

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια σε όλες τις εθνικότητες. Ωστόσο η προστατευτική δράση δεν φάνηκε σε νεογνά που θήλασαν λιγότερο από 6 μήνες.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Dana Dabelea, του Colorado School of Public Health, δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η προώθηση του θηλασμού μπορεί να αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του αυξημένου κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας στα νεογνά μητέρων που εμφάνισαν διαβήτη στην εγκυμοσύνη.

Πρόσθεσε, ότι καθώς η παιδική παχυσαρκία και η έκθεση στο διαβήτη της μητέρας κατά την ενδομήτριο ζωή έχουν συσχετιστεί με εμφάνιση διαβήτη 2 μελλοντικά, ο θηλασμός στα συγκεκριμένα νεογνά μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του μελλοντικού κινδύνου διαβήτη 2.

Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί η επιπλέον προστασία, πρόσθεσε η Dabelea.

Τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία του θηλασμού, σημειώνει ειδικός.

Ο Dr. Andreas Plagemann, του Charite-University Medicine στο Βερολίνο, δήλωσε ότι πέρα από τη συμβολή του στο δέσιμο μητέρας παιδιού, ο θηλασμός έχει σημαντικό αριθμό θετικών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιδράσεων στην ανάπτυξη του ανθρώπου, όπως μειωμένη εμφάνιση λοιμώξεων του αναπνευστικού, χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος και μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη 2 και διαβήτη 1.

Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο θηλασμός έχει τη δυνατότητα να μειώνει μόνιμα τον μακροχρόνιο κίνδυνο παχυσαρκίας, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα τουλάχιστον 4 μετα - αναλύσεων στο συγκεκριμένο θέμα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Diabetes Care.’

Πηγές:
‘Diabetes Care.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε
Άδ. Γεωργιάδης: Ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στο υπουργείο Υγείας
Η μαγνητική τομογραφία στον προστάτη ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο [μελέτη]