Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 11η Δερματολογική Διημερίδα της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής ‘Α. Συγγρός’, την Παρασκευή 13 καιτο Σάββατο 14 Μαΐου στο Zάππειο Μέγαρο στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν θέματα για τις υπάρχουσες και τις νέες θεραπευτικές μεθόδους.

Εξίσου μεγάλη επιτυχία είχε και η ηλεκτρονική εκστρατεία ‘Θέλετε να μάθετε για την ψωρίαση; Εσείς ρωτάτε, οι Δερματολόγοι απαντούν. Κάνε και εσύ την ερώτησή σου!’, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ‘Α.

Συγγρός’. Πολλές και σημαντικές ήταν οι απαντήσεις που δόθηκαν στα πάνω από 600 ερωτήματα των ασθενών που συγκεντρώθηκαν από την εκστρατεία, στο στρογγυλό Τραπέζι της Διημερίδας, ‘Ψωρίαση. Οι ασθενείς ερωτούν’.

Από την πλειοψηφία των ερωτημάτων προκύπτει ότι οι ασθενείς σε ποσοστό 32% επιθυμούν έγκυρη ενημέρωση για τις υπάρχουσες σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους. Το υπόλοιπο 68% μοιράζεται με παρόμοια ποσοστά σε ερωτήματα που αφορούν: κληρονομικότητα, συνοσηρότητα, ασφάλεια των θεραπειών, ποιότητα ζωής και παράγοντες που προκαλούν εξάρσεις.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 11ης Δερματολογικής Διημερίδας και Διευθυντής της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ‘Α. Συγγρός’, κ. Αθανάσιος Πετρίδης, σημειώνει: ‘Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι τόσο για τη συμμετοχή των ασθενών, όσο και για την επίτευξη των στόχων που είχαμε θέσει σε ότι αφορά την ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους.

Παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νόσου, τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις και άλλα καθημερινά ερωτήματα τους ισχυροποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη σχέση τους με το γιατρό. Επίσης, λειτούργησε θετικά στην σωστή πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού, των ΜΜΕ και των εμπλεκόμενων φορέων.

Η άγνοια για τη φύση της νόσου μπορεί συχνά να οδηγήσει στη κοινωνική απομόνωση των ψωριασικών ασθενών.’

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι: ‘Η ψωρίαση είναι μια χρόνια συστηματική νόσος που συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Κοινό υπόβαθρο των κλινικών εκδηλώσεων είναι η συστηματική φλεγμονώδης αυτοάνοση αντίδραση.

Το 32% των ασθενών που αναζητά απαντήσεις για τις θεραπευτικές μεθόδους, αποδεικνύει την ανάγκη να εστιάσουμε τόσο στον προσδιορισμό της πιο κατάλληλης θεραπείας όσο και στο συνεχή έλεγχο της νόσου προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές υποτροπές, ακόμα και σε ασθενείς που έχουν σημειώσει σημαντική κλινική βελτίωση.

Τα ερωτήματα που λάβαμε μέσω της ηλεκτρονικής καμπάνιας, μας προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ανησυχίες των ασθενών και μας βοηθά να βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό τους. Είναι σημαντικό να κρατάμε ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ ασθενών και γιατρών καθώς αυτό οδηγεί σε αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Πάνω απ’ όλα όμως, δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και σωστής θεραπευτικής παρέμβασης, ανακουφίζοντας τους ασθενείς από τις επιπτώσεις της νόσου, τόσο ψυχολογικές όσο και παθολογικές. Ευχαριστούμε θερμά για τη συμπαράσταση και τη συνεργασία όλων όσων αγκάλιασαν την προσπάθειά μας.’

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα των ασθενών θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://www.3dermasygros.gr/, από την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011.

Τα ειδικά ηλεκτρονικά banners αναρτήθηκαν από 17 Φεβρουαρίου έως και τέλος Απριλίου 2011, σε ιατρικές και γενικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδες (http://www.in.gr/, http://www.athensvoice.gr/, http://www.healthview.gr/, http://www.iatrikostypos.com/, https://www.iatronet.gr/, http://www.naftemporiki.gr/, http://www.healthellas.gr/) προσκαλώντας τους ασθενείς αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους να κάνουν ένα απλό ‘κλικ’ και να υποβάλλουν ανώνυμα το ερώτημά τους.

Λίγα λόγια για την Ψωρίαση

Η Ψωρίαση είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από περιοχές του δέρματος με παχιά λέπια που συχνά είναι κνησμώδεις ή επώδυνες. Η ψωρίαση υπολογίζεται ότι προσβάλλει 125 εκατ. άτομα παγκοσμίως και 200.000 στην Ελλάδα (2% του πληθυσμού παγκοσμίως).

Η σοβαρότητα εμφάνισης της νόσου ποικίλει από άτομο σε άτομο και περίπου 25% των ασθενών πάσχει από μέτρια έως σοβαρή νόσο.

Η Ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα, ενώ τα πιο συνήθη σημεία είναι το τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα και οι αγκώνες. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον κορμό, στα άκρα αλλά και στα νύχια των χεριών και των ποδιών.

Μία άλλη μορφή της ψωρίασης είναι η ψωριασική αρθρίτιδα όπου προσβάλλονται και οι αρθρώσεις του σώματος. Ενώ η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, συνήθως πρωτοεμφανίζεται στις ηλικίες 15 έως 25. Στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Η ψωρίαση είναι μια νόσος που ενώ δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή των ασθενών, είναι παρόλα αυτά υπεύθυνη για τη δημιουργία ποικίλων προβλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις τόσο παθολογικές όσο κοινωνικές και ψυχολογικές για τους πάσχοντες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία