Η σόγια φαίνεται πως δεν έχει επίδραση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ανακοίνωσαν ερευνητές, παρά τις ελπίδες που διατηρούσαν ορισμένοι.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 250 Αμερικανίδες που έμπαιναν στην εμμηνόπαυση ανακάλυψε ότι χάπια σόγιας δεν εμπόδιζαν τις εξάψεις ή την απώλεια της οστικής πυκνότητας.

Τα χάπια δεν ήταν καλύτερα από τα εικονικά, στην έρευνα που διήρκεσε 2 χρόνια, αναφέρει το περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’.

Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι άλλες έρευνες έδειξαν ότι η σόγια μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η δόση που χορηγήθηκε στην τελευταία δοκιμή ήταν διπλάσια από αυτή που λαμβάνουν άνθρωποι με διατροφή πλούσια σε σόγια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, δήλωσαν ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η σόγια δεν αποτελεί υποψήφιο, αν και τονίζουν ότι ερεύνησαν μόνο ταμπλέτες ισοφλαβόνης σόγιας. Επέλεξαν 248 γυναίκες και τις χώρισαν σε ομάδα που λάμβανε χάπια σόγιας και σε άλλη που λάμβανε εικονικό χάπι.

Η ομάδα της σόγιας έλαβε 200mg χαπιών ισοφλαβόνης σόγιας καθημερινά για 2 χρόνια, ενώ οι γυναίκες στη δεύτερη κατηγορία έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές στις 2 ομάδες όσον αφορά τις αλλαγές στην οστική απώλεια.

Τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης επηρέαζαν και τις 2 ομάδες σε παρόμοιο βαθμό, αν και η ομάδα της σόγιας φάνηκε να έχει περισσότερες εξάψεις σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Silvina Levis, δήλωσε ότι συμβουλεύει να ξανασκεφτούν οι γυναίκες τη λήψη των συγκεκριμένων προϊόντων για τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Παρατήρησε ότι ταμπλέτες ισοφλαβόνης δεν παρείχαν όφελος. Πρόσθεσε ότι δεν ερεύνησε τα τρόφιμα σόγιας, αλλά υποπτεύεται ότι μάλλον ούτε αυτά είναι χρήσιμα για την εμμηνόπαυση.

Ο Dr Malcolm Whitehead, ειδικός στην εμμηνόπαυση στο King's College Hospital του Λονδίνου, δήλωσε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το αποτέλεσμα της έρευνας, καθώς στην κλινική του εμπειρία οι γυναίκες αναφέρουν ότι δεν έχουν επίδραση σε αυτές.

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών