Ακόμα και ένας μικρός περίπατος πέντε λεπτών πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Addiction’ έδειξε ότι η ελαφρά άσκηση, όπως το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων στέρησης των καπνιστών.
Η Dr.Adrian Taylor και οι συνεργάτες της, του Πανεπιστημίου του Exeter μελέτησε 12 προηγούμενες έρευνες που συνέδεαν την άσκηση και τη στέρηση νικοτίνης εστιάζοντας σε ασκήσεις που μπορεί να γίνουν εκτός του γυμναστηρίου, όπως το περπάτημα και απλές μυϊκές ασκήσεις.
Η ερευνήτρια υπέθεσε ότι η άσκηση θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της θα βοηθούσε στην υποχώρηση της εξάρτησης από τη νικοτίνη. Όπως φάνηκε, συχνά αρκούσαν πέντε λεπτά απλών ασκήσεων για να ξεπεράσει κάποιος την άμεση ανάγκη του για νικοτίνη.
Μετά από ελαφρές ασκήσεις ζητήθηκε από τους ανθρώπους που αποτελούσαν το δείγμα στη μελέτη, να αξιολογήσουν την ανάγκη τους για νικοτίνη. Όπως φάνηκε, όσοι είχαν γυμναστεί είχαν λιγότερη ανάγκη για νικοτίνη σε σχέση με όσους δεν γυμνάστηκαν.
Αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στους ερευνητές ήταν η ένταση του φαινομένου. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, το αποτέλεσμα της άσκησης ήταν το ίδιο αποτελεσματικό με το αυτοκόλλητο νικοτίνης.
Ωστόσο ο ερευνητής Dr. West, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα, δήλωσε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τη διάρκεια της θετικής επίδρασης της άσκησης στην απεξάρτηση από τη νικοτίνη και το αν αυτή θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα στη διακοπή του καπνίσματος.
Θεωρεί πως η άσκηση θα έπρεπε να συνδυαστεί με άλλες τεχνικές διακοπής του καπνίσματος, ώστε να καταφέρουν επιτυχώς οι άνθρωποι να σταματήσουν το κάπνισμα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι απλές ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος ακόμα και καθισμένος στο γραφείο του ενδέχεται να τον αποτρέψουν από την αναζήτηση νικοτίνης.
Πηγές:
‘Addiction’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις