Η άσκηση φαίνεται πως ωφελεί τις λειτουργίες του εγκεφάλου καθώς με αυτήν ‘χτίζονται’ νέα εγκεφαλικά κύτταρα, σε ένα σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής έρευνας που δημοσιεύτηκε χθες, ο εγκέφαλος των ποντικιών τα οποία ερευνήθηκαν, παρουσίασε ανάπτυξη νέων κυττάρων σε ένα σημείο του ιππόκαμπου που σχετίζεται με τη μνήμη, η οποία αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των τριάντα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξετάσεις μαγνητικής απεικόνισης για να διερευνήσουν τη διαδικασία ανάπτυξης των κυττάρων στα ποντίκια και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν την ίδια απεικονιστική μέθοδο στους ανθρώπους, πριν και μετά την άσκηση.

Παρατηρήθηκε και στους ανθρώπους η ίδια διαδικασία, γεγονός που δείχνει ότι και σε αυτούς αναπτύσσονται νέα κύτταρα μετά από άσκηση. Όπως δήλωσε ο Dr.Scot, νευρολόγος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia ,στη Νέα Υόρκη, μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν είχε εξετάσει τις διάφορες περιοχές του ιππόκαμπου και ποια από αυτές επηρεάζεται περισσότερο από την άσκηση.

Ο παράγοντας που μελετήθηκε στα ποντίκια και ύστερα στους ανθρώπους ήταν ο όγκος αίματος στον ιππόκαμπο.

Οι ερευνητές επέλεξαν 11 υγιείς ανθρώπους και τους ζήτησαν να ασκηθούν επί τρεις μήνες με αεροβική γυμναστική. Πριν την έναρξη της γυμναστικής και μετά από αυτήν, οι εθελοντές περνούσαν από το μηχάνημα απεικόνισης του εγκεφάλου.

Εξέτασαν και τη φυσική κατάσταση των εθελοντών, μετρώντας την ποσότητα οξυγόνου πριν και μετά τις ασκήσεις.

Όπως παρατηρήθηκε, η αύξηση του όγκου του αίματος στην οδοντωτή έλικα του ιππόκαμπου αυξανόταν με τη γυμναστική ενώ επηρεαζόταν άμεσα και από τη φυσική κατάσταση του ατόμου. Οι σημαντικές ομοιότητες που παρουσιάστηκαν στις αλλαγές της ροής του αίματος στα ποντίκια και στους ανθρώπους, λόγω της άσκησης, είναι ενδεικτικό ότι το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από παρόμοιους μηχανισμούς.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να βρουν την πιο κατάλληλη μέθοδο γυμναστικής που θα βοηθήσει τις γνωστικές ικανότητες και τη διατήρηση της μνήμης στους ανθρώπους, ώστε οι γιατροί να έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν συγκεκριμένες ασκήσεις για βελτίωση της μνήμης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoVID: Βασική ανοσία μετά από τρεις εμβολιασμούς
Αντισώματα κατά του δηλητηρίου της μαύρης χήρας
Το πρώτο ποντίκι με πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ανοσοποιητικό [μελέτη]