Η ψωρίαση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και κολπικής μαρμαρυγής, αποκαλύπτει νέα έρευνα από τη Δανία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ασθενείς με ψωρίαση είχαν σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τις συγκεκριμένες παθήσεις σε σχέση με ανθρώπους χωρίς ψωρίαση. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος σε ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση.

Τα ευρήματα ενισχύουν έρευνες που συνδέουν την ψωρίαση με προβλήματα στην καρδιά και τα αγγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Ο ερευνητής Dr. Ole Ahlehoff, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Gentofte, της Κοπεγχάγης, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια η ψωρίαση προχώρησε από μια νόσο που επηρεάζει την εμφάνιση σε συστημική νόσο και παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πρόσθεσε ότι ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να παρακολουθούνται για ενδείξεις καρδιαγγειακής νόσου, περιλαμβανομένης της αρρυθμίας. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι ασθενείς μπορεί ενδεχομένως να είναι υποψήφιοι για παρεμβάσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσο, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής, διακοπή καπνίσματος, περισσότερη άσκηση και σε ορισμένες περιπτώσεις λήψη φαρμάκων.

Ο Ahlehoff μέτρησε τα περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στον πληθυσμό της Δανίας (έφηβους και ενήλικες) από το 1995 έως το 2006.

Οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 36.700 ασθενείς με ελαφρά ψωρίαση και περίπου 2.800 με σοβαρή ψωρίαση κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ασθενείς νεώτεροι από 50 ετών με ψωρίαση είχαν περίπου τριπλάσιο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και αυξημένο κίνδυνο 2,8 φορές για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι είχαν ελαφρύτερη ψωρίαση διέτρεχαν μικρότερη αλλά ακόμα σημαντική αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και κολπική μαρμαρυγής.

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, ιατρική αγωγή και επίπεδο εισοδήματος.

Ο Dr. Robert Kirsner, του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους για 2 λόγους.

Πρώτον, ως ομάδα τείνουν να έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, όπως παχυσαρκία, κάπνισμα και υπερλιπιδιαμία.

Δεύτερον, ότι μια αύξηση της φλεγμονής συνδέει τις 2 νόσους.

Η ψωρίαση είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος ή κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε διαρκή κατάσταση συναγερμού, δήλωσε ο Ahlehoff. Αυτό το είδος φλεγμονής εκτιμάται επίσης ότι παίζει ρόλο στο εγκεφαλικό επεισόδιο και την κολπική μαρμαρυγή, δήλωσε ο Ahlehoff.

Ο Kirsner δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει επιπλέον στήριξη ότι η φλεγμονή αποτελεί παράγοντα στην ψωρίαση που αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακής νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘European Heart Journal’.

Πηγές:
‘European Heart Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό