Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer, δημιουργώντας περισσότερες πλάκες στον εγκέφαλο.

Το εύρημα δεν αποδεικνύει άμεσα ότι η υψηλή χοληστερόλη προκαλεί τη νόσο Alzheimer ή ότι η μείωσή της περιορίζει τον κίνδυνο.

Ο ερευνητής, Dr. Kensuke Sasaki Kyushu, του Πανεπιστημίου της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι τα ευρήματα ενισχύουν προηγούμενες έρευνες που συνδέουν την αντίσταση στην ινσουλίνη με τη νόσο Alzheimer. Ο καλύτερος έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης και της αντίστασης στην ινσουλίνη θα μπορούσε να συμβάλλει σε στρατηγική για την πρόληψη του Alzheimer.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκέφαλο 147 ανθρώπων, που ήταν κάτοικοι Ιαπωνίας και εν ζωή το 1988 όταν υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση. Σε όλους πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες μεταξύ του 1998 και του 2003.

Περίπου το ένα τρίτο αυτών διαγνώστηκαν με άνοια κατά τη διάρκεια της ζωής τους αν και δεν εμφάνισαν σημάδια αυτής το 1988.

Σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν χαμηλή χοληστερόλη όσοι είχαν υψηλά επίπεδα αντιμετώπιζαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πλάκες στον εγκέφαλο. Ποσοστό 62% έναντι 86% αντίστοιχα.

Ο Dr. Marc L. Gordon, του Zucker Hillside Hospital, στο Glen Oaks, της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η έρευνα είναι αξιόπιστη και ενδιαφέρουσα. Ενισχύει τις εικασίες ότι τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στη μέση ηλικία, ιδιαίτερα της ‘κακής’ χοληστερόλης, ενισχύουν αργότερα τον κίνδυνο Alzheimer, δήλωσε ο Gordon.

Δεν είναι σαφές πώς η χοληστερόλη μπορεί να καταστήσει πιο συχνές τις πλάκες, δήλωσε ο Gordon, αν και ανιχνεύεται χοληστερόλη στις πλάκες. Είναι πιθανό η υψηλή χοληστερόλη να πυροδοτεί άλλη διαδικασία που προκαλεί τη νόσο Alzheimer, δήλωσε, ή ότι κάτι άλλο προδιαθέτει κάποιον στο Alzheimer και αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Σημείωσε ότι τα επίπεδα χοληστερόλης και παχυσαρκίας φαίνεται να μειώνονται σε ανθρώπους με άνοια, αν και μπορεί ενδεχομένως να έχουν σχέση με αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας