Η άσκηση ψυχολογικής βίας και η ταπείνωση που δέχεται ένα άτομο έχει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις με την άσκηση σωματικής βίας, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών σε κρατούμενους της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Οι συμπεριφορές αυτές μπορούν να προκαλέσουν τον ίδιο τρόμο και τα ίδια τραύματα με τα σωματικά βασανιστήρια. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ψυχολόγους στο ‘King’s college’ του Λονδίνου και στο ‘Clinical Hospital Zverdara’ στο Βελιγράδι, χρειάζεται να διευρυνθεί ο όρος ‘βασανιστήριο’.

 Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 279 πρώην κρατουμένων και καταλήγει στο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολος ο διαχωρισμός της ψυχολογικής ζημιάς που συντελείται από σωματική ή ψυχολογική βία.

Η απώλεια ελέγχου και η απρόβλεπτη συμπεριφορά η οποία ακολουθεί την ψυχολογική βία μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες επιπτώσεις με την σωματική βία, όπως άγχος, φόβο και αίσθημα ανικανότητας , αφήνοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ψυχικά σημάδια.

Οι κρατούμενοι είχαν την εμπειρία τουλάχιστον ενός είδους σωματικής βίας ενώ υπέστησαν και ψυχολογική βία σε βαθμό που ήταν δύσκολο να διαχωριστούν τα αποτελέσματα της καθεμιάς.

Έχοντας βασιστεί στην προσωπική αξιολόγηση των κρατουμένων για την ένταση της βίας και την εμφάνιση ψυχολογικών διαταραχών ή μετατραυματικού στρες οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ ψυχολογικής και σωματικής βίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoVID: Βασική ανοσία μετά από τρεις εμβολιασμούς
Αντισώματα κατά του δηλητηρίου της μαύρης χήρας
Το πρώτο ποντίκι με πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ανοσοποιητικό [μελέτη]