Γυναίκες που αφιερώνουν πολύ χρόνο στην άσκηση ή ακολουθούν διατροφή φιλική προς την καρδιά φαίνεται πως φτάνουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα ιαπωνική έρευνα.

Ενώ η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα παραπάνω είναι άμεσα υπεύθυνα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα μπορεί να είναι σημαντικά για την πρόληψη του καρκίνου.

Ερευνητές εξέτασαν 3.100 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για 10 χρόνια. Όσες ασκούνταν περισσότερο, περίπου 8 έως 10 ώρες την εβδομάδα, είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να μπουν στην εμμηνόπαυση κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν καθιστική ζωή.

Παρομοίως, γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά –που βρίσκονται σε ιχθυέλαια και λαχανικά-είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να μπουν στην εμμηνόπαυση σε σχέση με όσες κατανάλωναν τα λιγότερα.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Menopause’, ο Dr. Chisato Nagata, από το Gifu University, έδωσε ερωτηματολόγιο για τη διατροφή και τη δραστηριότητα σε γυναίκες ηλικίας 35 έως 56 ετών.

Την επόμενη δεκαετία σχεδόν 1.800 γυναίκες μπήκαν στην εμμηνόπαυση. Αν και δεν είναι σαφές πόσο χρονών ήταν όταν συνέβη, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι πολύ δραστήριες γυναίκες και όσες κατανάλωναν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να φτάσουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση.

Πράττοντας έτσι, οι γυναίκες έχουν λιγότερη έκθεση σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, δήλωσε η ειδικός Dr. JoAnn E. Manson. Η ορμόνη προάγει τους όγκους του μαστού και αυτό μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί γιατί η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Αντίθετα, η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει συνδεθεί επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και λέπτυνσης των οστών.

Η Manson σημειώνει ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση και ότι και άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Άλλες έρευνες για την εμμηνόπαυση ήταν αντικρουόμενες. Για παράδειγμα, υψηλά επίπεδα άσκησης έχουν συνδεθεί με την πρόωρη εμμηνόπαυση. Ωστόσο έχουν επίσης συνδεθεί με ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση που μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερημένη εμμηνόπαυση.

Ακόμα και στην παρούσα έρευνα, οι ερευνητές αποκάλεσαν τη σχέση μεταξύ της άσκησης και του χρόνου εμμηνόπαυσης μικρή ή μηδενική.

Οι Ιάπωνες ερευνητές σημειώνουν ότι τα συνολικά λιπαρά και τα κορεσμένα δεν είχαν επίπτωση στην έναρξη της εμμηνόπαυσης. Η Manson, δήλωσε ότι η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων και για αυτό ενδεχομένως συνδέεται με την πρόωρη εμφάνιση της εμμηνόπαυσης.

Το μήνυμα της έρευνας, δήλωσε, είναι ότι συνιστάται τακτική άσκηση και τακτικά βήματα για την προστασία της καρδιάς, για τη μείωση του κινδύνου αρκετών καρκίνων που συνδέονται με τις ορμόνες και της οστεοπόρωσης.

Πηγές:
‘Menopause’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών