Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι, ιδιαίτερα τα αγόρια, ήταν περισσότερο πιθανό να διακόψουν το κάπνισμα αν η άσκηση ήταν μέρος του προγράμματος διακοπής του καπνίσματος.

Η Dr. Kimberly Horn, του West Virginia University, δήλωσε ότι η λογική πίσω από την έρευνα βασίστηκε στα υψηλά επίπεδα καπνίσματος και τα χαμηλά επίπεδα άσκησης. Και αυτό που ανακάλυψε ήταν ότι οι 2 συμπεριφορές εμφανίζονται ταυτόχρονα.

Ερευνητές εξέτασαν σε διάστημα 6 μηνών 233 μαθητές ηλικίας 16,5 έως 19 ετών. ‘Ολοι κάπνιζαν τουλάχιστον μισό πακέτο τις καθημερινές και ολόκληρο πακέτο τα Σαββατοκύριακα. Οι περισσότεροι άρχισαν το κάπνισμα περίπου στην ηλικία των 11 ετών.

Οι έφηβοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Μια ομάδα ακολούθησε μια μόνο συνεδρία διακοπής του καπνίσματος. Η δεύτερη ομάδα έλαβε μέρος στο πρόγραμμα NOT της Αμερικανικής Ένωσης πνευμονολόγων για το κάπνισμα, που περιλάμβανε 10 εβδομαδιαίες συνεδρίες με συμβουλές για υγιεινές συμπεριφορές, έλεγχο του στρες και ικανότητες.

Η τρίτη ομάδα έλαβε μέρος σε συνεδρίες ΝΟΤ σε συνδυασμό με εκπαίδευση για τη σωματική άσκηση.

Οι έφηβοι δεν ασκούνταν στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια των συνεδριών αλλά εκπαιδεύτηκαν και έλαβαν βηματόμετρα και περιοδικά για να παρακολουθούν την πρόοδό τους.

Τρεις μήνες αργότερα, ποσοστό 14% των εφήβων που ασκούνταν διέκοψαν το κάπνισμα. Το ποσοστό επιτυχίας των αγοριών ήταν διπλάσιο από των κοριτσιών που ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα. Λιγότερο από το 5% των εφήβων στην ομάδα μιας μόνο συνάντησης διέκοψαν, ενώ 11% των εφήβων στο πρόγραμμα ΝΟΤ διέκοψαν.

Η Horn δήλωσε ότι η άσκηση ακόμα και σε μικρές ή μέτριες δόσεις μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες διακοπής. Επίσης αυτή η προσέγγιση προσπαθεί να αλλάξει περισσότερες από μια συμπεριφορές.

Στα έφηβα αγόρια μπορεί να είναι μεγαλύτερη η επίδραση, επειδή τα αγόρια είναι πιο δραστήρια από τα κορίτσια σε αυτή την ηλικία, τα οποία φαίνεται να χάνουν το ενδιαφέρον τους για την άσκηση στα χρόνια της εφηβείας, δήλωσε η Horn said.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’.

Πηγές:
‘Pediatrics’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;