Πειραματικό φάρμακο που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα σε έρευνα.

Σε κλινική δοκιμή μέσου σταδίου που διήρκεσε 3 μήνες σε σχεδόν 400 ανθρώπους το evacetrapib αύξησε τη χοληστερόλη HDL και μείωσε την LDL-όταν χορηγήθηκαν μόνα και με στατίνες.

Σημαντικό είναι ότι το evacetrapib δεν αύξανε την αρτηριακή πίεση ούτε οδηγούσε σε άλλα τοξικά αποτελέσματα που σταμάτησαν την ανάπτυξη του torcetrapib.

Ο Robert Harrington, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, από το Duke University Medical Center στο Durham, δήλωσε ότι η μεγάλη ερώτηση είναι αν η αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης θα εμποδίσει την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τους θανάτους.

Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να παρακολουθηθούν για μεγαλύτερες περιόδους για να διαπιστωθεί αν το φάρμακο εμποδίζει τα καρδιακά προβλήματα και είναι μακροπρόθεσμα ασφαλές.

Ο Harrington, δήλωσε ότι με το torcetrapib, δεν είδαν το πρόβλημα μέχρι να το λάβουν χιλιάδες ασθενείς για μεγαλύτερες περιόδους.

Η έρευνα είχε μια μικρή οπισθοδρόμηση όταν η ανάπτυξη του torcetrapib σταμάτησε μετά τη σύνδεσή του με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου από καρδιοπάθεια.

Το evacetrapib δρα μπλοκάροντας μια διαδικασία που μετατρέπει την καλή χοληστερόλη σε κακή.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 398 ανθρώπους με αυξημένη χοληστερόλη LDL ή χαμηλή HDL. Έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε evacetrapib, είτε στατίνες, είτε στατίνες και evacetrapib για 12 εβδομάδες.

Τα επίπεδα χοληστερόλης HDL υπερδιπλασιάστηκαν σε όσους έλαβαν την υψηλότερη δόση evacetrapib, φτάνοντας συχνά σε επίπεδο που θεωρείται προστατευτικό έναντι της καρδιακής νόσου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων.

Στους ασθενείς με την υψηλότερη δόση τα μέσα επίπεδα χοληστερόλης LDL μειώθηκαν σε υγιή επίπεδα.

Όταν χορηγήθηκε σε συνδυασμό με θεραπεία με στατίνες, το evacetrapib διπλασίασε περίπου τα επίπεδα της HDL και οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης LDL σε σχέση με τις στατίνες.

Οι αναλύσεις για την ασφάλεια του σκευάσματος ήταν πολύ καθησυχαστικές, δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Stephen J. Nicholls, από την Cleveland Clinic και δίνει ώθηση για να προχωρήσουν σε δοκιμή τελικού σταδίου.

Ο Robert Eckel, από το Πανεπιστήμιο του Colorado στο Denver, δήλωσε ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Journal of the American Medical Association’.

Πηγές:
‘The Journal of the American Medical Association’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας