Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ομάδα του Πανεπιστημίου του Leeds εξέτασε 35.000 γυναίκες για διάστημα 7 ετών σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο ‘British Journal of Cancer’, oι μεγαλύτερες γυναίκες που έτρωγαν μια μερίδα κρέατος (57 γραμμάρια) την ημέρα, είχαν αυξημένες κατά 56% πιθανότητες να ασθενήσουν από καρκίνο στο μαστό σε σχέση με όσες δεν έτρωγαν κρέας.

Όσες έτρωγαν επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον, ζαμπόν, πίτες και λουκάνικα, είχαν αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο κατά 64%. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσει κανείς την επίδραση καθενός από τα τρόφιμα που καταναλώνει κανείς ως προς την εμφάνιση καρκίνου.

Προηγούμενες έρευνες δεν είχαν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Η ερευνήτρια Janet Cade, της συγκεκριμένης νέας μελέτης, συνιστά στις γυναίκες που τρώνε κόκκινο κρέας καθημερινά να περιορίσουν την κατανάλωση του. Στην έρευνα φάνηκε ότι η συνολική υψηλή κατανάλωση κρέατος σε όλες τις ηλικίες συνδέεται με κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό.

Ο τρόπος μαγειρέματος ενδέχεται επίσης να παίζει ρόλο καθώς είναι πιθανόν να προκύπτουν καρκινογόνες ουσίες.

Τον Νοέμβριο Αμερικανική έρευνα ανέφερε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο για προσβολή από καρκίνο, σε νεαρές γυναίκες.

Σε άλλη έρευνα που διενεργήθηκε σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση φάνηκε ότι όσες κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών μείωναν κατά 50% τις πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ποσοστό 30% των συνολικών μορφών καρκίνου οφείλονται στη διατροφή.

Πηγές:
‘British Journal of Cancer’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece