Μικρή έρευνα υποδεικνύει ότι το κολύμπι στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι ωφέλιμο για την αρτηριακή πίεση.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ 43 ηλικιωμένων, όσοι άρχισαν κολύμπι μερικές φορές την εβδομάδα, μείωσαν τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Κατά μέσον όρο, στην έναρξη της έρευνας, οι κολυμβητές είχαν συστολική πίεση 131 mm Hg και 3 μήνες αργότερα η πίεση μειώθηκε στο 122 mm Hg.

Το κολύμπι συχνά προωθείται σαν καλός τρόπος άσκησης για τους ηλικιωμένους, καθώς είναι εύκολο στις αρθρώσεις. Μετά το περπάτημα, το κολύμπι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές είδος άσκησης στους ηλικιωμένους.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες έρευνες για τα οφέλη της κολύμβησης στην υγεία-αν και ορισμένες υπέδειξαν ότι είναι το ίδιο ασφαλές για τους ηλικιωμένους με το περπάτημα και το ποδήλατο, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Hirofumi Tanaka.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Cardiology’, φαίνεται ότι είναι η πρώτη που δείχνει ότι το κολύμπι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αγγείων των ηλικιωμένων και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Ο ερευνητής Tanaka, του πανεπιστημίου του Τέξας, στο ‘Ωστιν, δήλωσε ότι το κολύμπι είναι ελκυστική μορφή άσκησης. Είναι εύκολα προσβάσιμο και φθηνό. Και λόγω της άνωσης είναι φιλικό στις αρθρώσεις των γονάτων και του αστραγάλου.

Η έρευνα περιέλαβε 43 ενήλικες με μέση ηλικία 60, που είχαν υψηλή πίεση αλλά κατά τα άλλα ήταν υγιείς.

Οι συμμετέχοντες είτε κολυμπούσαν σε πισίνα είτε έμαθαν τεχνικές χαλάρωσης.

Σε 12 εβδομάδες, οι κολυμβητές κολυμπούσαν σε πισίνα 3 ή 4 φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο σε 45 λεπτά τη φορά. Μέχρι το τέλος της έρευνας, οι κολυμβητές είχαν κερδίσει 9 μονάδες κατά μέσον όρο από τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Αντίθετα, ο αριθμός δεν άλλαξε στην ομάδα χαλάρωσης.

Η εικόνα ήταν παρόμοια όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φορέσουν μόνιτορ που παρακολουθούσε την αρτηριακή πίεση επί 24ώρου βάσεως. Κατά μέοσν όρο, η ομάδα των κολυμβητών εμφάνισε συστολική πίεση 119 mm Hg – από 128 mm Hg που ήταν στην έναρξη της έρευνας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης υπέρηχους για να μετρήσουν πόσο καλά διαστέλλονταν τα αγγεία αντιδρώντας στη ροή αίματος. Ανακάλυψαν βελτιώσεις στην ομάδα κολύμβησης αλά όχι στην ομάδα χαλάρωσης.

Η έρευνα ήταν μικρή και δεν είναι σαφές αν διαρκεί η μείωση της αρτηριακής πίεσης ή αν μεταφράζεται σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με αυτό που ήδη συνιστούν ειδικοί για την υγεία της καρδιάς των ηλικιωμένων. Να ασκούνται τακτικά με μέτρια ένταση σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή.

Ο Tanaka δήλωσε ότι αν ένας ηλικιωμένος έχει την άδεια να ασκείται με μέτρια ένταση, το κολύμπι θα πρέπει να θωρείται ασφαλής δραστηριότητα. Ωστόσο, αν κάνει καθιστική ζωή, πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του πριν δραστηριοποιηθεί.

Πηγές:
‘American Journal of Cardiology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών