Ορισμένα γονίδια που συνδέονται με την υπέρταση επηρεάζουν από νωρίς στη ζωή την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου καθώς κάποιος μεγαλώνει.
Ο Karsten Øvretveit, του Norwegian University δήλωσε ότι οι διαφορές είναι μικρές, ώστε θα μπορούσαν να εμπίπτουν σε αυτό που θεωρείται φυσιολογική πίεση. Το πρόβλημα είναι ότι τείνουν να διαρκούν όλη τη ζωή.
Όπως δήλωσε, η ομάδα ανακάλυψε οτι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση από την παιδική ηλικία σε όλη τη ζωή.
Η άμεση ιατρική αιτία της υπέρτασης είναι άγνωστη σε πολλές περιπτώσεις αλλά έρευνες δείχνουν ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο.
Ο Øvretveit δήλωσε οτι νόσοι που συνδέονται με τον τρόπο ζωής συχνά προκαλούνται από συνδυασμό κληρονομικότητας και περιβάλλοντος.
Για να διαπιστωθεί πόσο κίνδυνο έχει κάποιος για υπέρταση, ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά στοιχεία από έρευνες σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού.
Αυτό τους βοήθησε να αναπτύξουν σκορ γενετικού κινδύνου που δείχνει πόσο το γενετικό προφίλ τους τούς θέτει σε κίνδυνο.
Με γενετικά σκορ κινδύνου οι άνθρωποι που εχουν ιδιαίτερο κίνδυνο μπορούν να εντοπιστούν και να ληφθούν μέτρα σε αρχικό στάδιο πριν εμφανιστεί η πάθηση.
Διατηρώντας την πίεση σε χαμηλό επίπεδο άνθρωποι με υψηλό σκορ γενετικού κινδύνου μπορούν να πετύχουν χαμηλότερο κίνδυνο νόσου από ανθρώπους με υπέρταση που θεωρείται ότι γενετικά είναι προστατευμένοι, δήλωσε ο ερευνητής.
Για να μελετήσουν οι ερευνητές τη σημασία του γενετικού κινδύνου χρησιμοποίησαν στοιχεία υγείας συμμετεχόντων στην έρευνα HUNT και στη βρετανική έρευνα 'Children of the 90s' .
Συγκρίνοντας την αρτηριακή πίεση παιδιών με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο και παιδιών με τον χαμηλότερο, οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώ σουν πως η μέση πίεση στην πρώτη ομάδα ήταν υψηλότερη, από την ηλικία των 3.
Η διαφορά διήρκεσε σε όλη την παιδική τους ηλικία και έγινε πιο εμφανής στην ενήλικο ζωή.
Η διαφορά αυξάνει με την ηλικία
Αν και οι διαφορές στην πίεση δεν είναι πολύ μεγάλες ο χρόνος είναι σημαντικός. Αν η πίεση είναι ελαφρώς αυξημένη για πολλά χρόνια θα επηρεάσει την τάση κάποιου για καρδιαγγειακή κα νεφρική νόσο.
Όταν συγκρίθηκαν τα σκορ κινδύνου και τα στοιχεία υγείας των συμμετεχόντων στην HUNT διαπιστώθηκε ότι διαφορές στην αρτηριακή πίεση μεταξύ των συμμετεχόντων με την υψηλότερη και όσων είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο παρέμεναν σε τους τη ζωή.
Οι ίδιοι άνθρωποι παρακολουθήθηκαν από την ηλικία των 37 περίπου έως την ηλικία των 70 περίπου. Διαφορές παρέμεναν και οδηγούσαν σε διαφόρους κινδύνους νόσου όπου οι διαφορές στη νόσο ήταν αρκετά μεγάλες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερα θετικά αποτελέσματα. Αν ληφθούν μέτρα όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα, ο κίνδυνος νόσησης μπορεί να μειωθεί σημαντικά.
Ως βάση της έρευνας οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ευρήματα από τη μεγαλύτερη γενετική έρευνα για την αρτηριακή πίεση που είναι διαθέσιμη, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.
Ο Øvretveit πιστεύει ότι η έρευνα δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν στα γενετικά στοιχεία από έρευνες σε μεγάλο τμήμα πληθυσμού.
Εως σήμερα, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περίπου 1.500 γενετικές ποικιλομορφίες που έχουν σαφή σχέση με την αρτηριακή πίεση αλλά η βιολογική επίδραση που πολλά από αυτά τα γονίδια έχουν στην πίεση δεν είναι γνωστή.
Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια