Η ταχύτητα βαδίσματος μπορεί ενδεχομένως να προβλέψει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας αργότερα, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Ερευνητές ανέφεραν ότι η ισχύς της χειραψίας στη μέση ηλικία συνδέεται με πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.

Παλαιότερα είχαν αναφερθεί στοιχεία για σχέση μεταξύ του αργού βαδίσματος και της φτωχής υγείας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'British Medical Journal' το 2009, ανέφερε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του αργού βαδίσματος και του θανάτου από καρδιακή προσβολή και άλλα προβλήματα καρδιάς. Έρευνα στο 'Journal of the American Medical Association' υπέδειξε σχέση μεταξύ του γρήγορου βαδίσματος πάνω από την ηλικία των 65 και της μακροζωίας.

Η ερευνήτρια Dr Erica Camargo, του Boston Medical Centre, δήλωσε ότι ενώ η αδυναμία και οι χαμηλότερες σωματικές επιδόσεις στους ηλικιωμένους μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, δεν ήταν σίγουροι οι ερευνητές μέχρι τώρα πώς επηρεάζει τους ανθρώπους στη μέση ηλικία.

Καταγράφηκαν απεικονιστικές εξετάσεις, ταχύτητα βαδίσματος και ισχύς χειραψίας για 2.410 ανθρώπους 62 ετών κατά μέσον όρο.

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ακαδημίας Νευρολόγων ανέφεραν ότι 11 χρόνια αργότερα, 34 άνθρωποι εμφάνισαν άνοια και 79 εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το βραδύτερο περπάτημα συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και η ισχυρότερη χειραψία με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Dr Camargo δήλωσε ότι αυτά είναι τα βασικά τεστ στο ιατρείο που μπορούν να παράσχουν μια ιδέα για τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου και μπορεί να πραγματοποιηθούν εύκολα από νευρολόγο ή παθολόγο.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί γιατί συμβαίνει αυτό και αν προκλινικές νόσοι θα προκαλούσαν βραδύ βάδισμα και μειωμένη δύναμη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού