Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, αποτελεί συχνό πρόβλημα για τις γυναίκες και τις έφηβες. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 12% των γυναικών μεταξύ 12 και 49 ετών πάσχουν από έλλειψη σιδήρου.
Τα μειωμένα επίπεδα σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν σε λήθαργο, αδυναμία, αίσθηση κρύου ή ακόμα και σε χρόνια προβλήματα, όπως η αναιμία. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ενδέχεται να σχετίζονται και με προβλήματα γονιμότητας.
Στη νέα έρευνα ο Dr. Jorge Chavrarro, του Harvard School of Medicine και η ομάδα του μελέτησαν στοιχεία 18.000 γυναικών νοσοκόμων, μεταξύ 24 και 42 ετών. Σε διάστημα 8 ετών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 3.500 περιπτώσεις υπογονιμότητας μεταξύ των γυναικών της μελέτης.
Από αυτές που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον εντοπισμό της αιτίας της υπογονιμότητας, 438 αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη σύλληψη επειδή δεν παρήγαγαν βιώσιμα ωάρια. Όταν εξέτασαν οι ερευνητές τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους, φάνηκε ότι όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα σιδήρου είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας.
Μειωμένο κίνδυνο κατά 70% παρουσίαζαν όσες έπαιρναν συμπληρώματα σιδήρου.
Ωστόσο, η σχέση σιδήρου και υπογονιμότητας δεν είναι τελείως ξεκάθαρη. Ορισμένοι ειδικοί έχουν διατυπώσει την άποψη ότι ο σίδηρος είναι σημαντικός για την ωορρηξία καθώς το ωάριο τον έχει μεγαλύτερη ανάγκη καθώς ωριμάζει.
Ο Chavarro υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία της έρευνας είναι προκαταρκτικά και ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα πριν αποδειχτεί η σχέση ορισμένων περιπτώσεων υπογονιμότητας με το σίδηρο.
Ωστόσο θεωρεί πως καθώς η έλλειψη σιδήρου είναι σύνηθες πρόβλημα στις νέες γυναίκες, όσες σχεδιάζουν να συλλάβουν θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων σιδήρου, τα οποία είναι πιθανόν να αποτρέψουν την έλλειψη σιδήρου και να συμβάλουν στη βελτίωση της γονιμότητάς τους.
Ο ειδικός πιστεύει ότι βοηθητικά θα ήταν και τα λαχανικά, το σπανάκι καθώς και οι πολυβιταμίνες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Obstetrics and Gynecology’.
Πηγές:
‘Obstetrics and Gynecology’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού